Кламер БГ - Новини: Лятна политическа бутафория

Лятна политическа бутафория

Анализи и Коментари

|
Вт, 14 Авг 2018г. 13:19ч.
Лятна политическа бутафория

Както се казва - разни хора, разни нрави. В Германия всички знаят кога канцлерката е в отпуск, но не и какво прави през това време. Попитана миналия месец какви са плановете ѝ, тя каза, че с нетърпение очаква почивката си, но (както винаги) няма да съобщава подробности за нея. По-важно е, че докато е в отпуск, германската канцлерка не говори всеки ден пред репортери, не пише във Фейсбук и въобще не занимава никого със себе си.

Българските политици са винаги на работа

В България човек може да остане с впечатлението, че някои политици са на работа, дори когато са в отпуск. Особено за онези, които са на власт, самата дума "отпуск" изглежда е неприлична. И няма как да е иначе, след като самият премиер обявява: "Тази година, както и през последните 17, няма да излизам в отпуск". Посланието е ясно: народът трябва да вижда и да чува, че властта никога не се отпуска и не спира да се грижи за него.

И се започва една имитация на дейност, в която приятното се съчетава с полезното. Като по предварително изготвен график министри и всякакви управленци с повод и без повод се редуват по медиите. Явно обаче делата им ги задържат все край морето, та изявите им са съсредоточени на изток от линията Тутракан-Малко Търново. Тази бутафория е доста плоска, а понякога и много смешна.

Както е известно, например, българската еврокомисарка отговаря за цифровата икономика и цифровото общество. Което не ѝ попречи да даде началото на "Световен симпозиум по мановия мед" в Царево и да "открие ключовия дискусионен панел" за опрашването. Тя, разбира се, отчита дейност на друго място, но явно е силно повлияна от стила на излъчилото я правителство. Не ѝ отстъпва министърката на туризма, която сигурно няма време за сън от неуморни лични проверки по морето (както зимата – по планините). Тук възможностите за оправдаване на непрекъснатите разходки (и самото съществуване на министерството) са неизброими: плажове, чадъри, спасители, чистота на водата, заведения, къмпинги... Това лято с трайното си присъствие в новините се запомни разкритието, че един 4-звезден хотел няма сифони в баните.

По същите места и на същото поприще (но като че ли в обратна посока) се изявява и един от вицепремиерите. На пресконференция в Бургас, откъдето е родом, той отчете затваряне на две заведения като резултат от борбата с шума, която по думите му "е борба с новата чума на 21 век".

Поддържане на пропагандния огън

Демонстрацията на грижа за народа не е единствен мотив за лятната политическа активност. Задължително е освен това пропагандният огън да се поддържа непрекъснато, за да не би електоратът да се отпусне и да забрави за партийните идеи. А трябва и веднага да се реагира на всякакви непредвидени събития, както и непрекъснато да се дава отпор на противника. Затова явно в постоянна готовност чакат дежурни говорители по всички въпроси. Като това се отнася не само за управляващите, а и за опозицията.

Точно за нея началото на отпускарския сезон се оказа трудно. Тъкмо бе нанесла медийния удар с "десетките хиляди на Бузлуджа" и новата си "Визия за България", и не щеш ли стана инфекцията с истанбулския арест на бургаския съветник с Ролс-Ройса. Та се наложи цяла пресконференция на "Позитано" да доказва, че той бил давал само по 70 лева и че БСП няма "черна каса". Което не бе лесна задача, след като от местната партийна организация издайнически вече бяха съобщили, че не помнят по колко е давал – дали 20, дали 30, или 50 хиляди.

В това отношение в управляващата партия цари много по-добра организация - без неподготвени изказвания. Затова и нейните дежурни не бият път до София, а се включват по телевизията директно от Морската градина в Бургас или пристанището на Варна.

Лидерски дебат

Но главните роли все пак се изпълняват от лидерите. Председателката на социалистите е избрала да присъства само духом чрез почти всекидневни "включвания" по злободневни въпроси във Фейсбук. В това отношение тя все по-неприкрито се прави на Доналд Тръмп. Трябва само да поработи за повече краткост и да съкрати поетичните отклонения, но с остротата на езика и доста хлабавата връзка с действителността го докарва. Иначе в изявите ѝ се забелязва известно раздвоение между левите и дясно-консервативно-националистическите идеи, с все по-видим стремеж да се прави и на Виктор Орбан.

Премиерът и лидер на управляващата партия залага на личното присъствие и на вече изпитаните форми. Вероятно поради липса на достатъчно ленти за рязане (само две – на санирани сгради и на един газов "лупинг"), той набляга на почти всекидневни "инспекции" на място, съпътствани от хвалби и обещания по традиционните теми: магистрали, строителство, ремонти, ръст на икономиката, бюджета и доходите, спад на контрабандата и т.н.. Прави впечатление, че в неизменно присъстващата компания от репортери премиерът е отново във форма и пак пълни рубриката "Цитат на деня". Като например: "Ердоган каза, че през България ще минава всичко без емигранти". Или: "Китайският премиер като видя тракийското злато, не можем да го дръпнем от витрината. И сега ходи и го разправя по цял свят".

За какво е удобно лятото?

Иначе работата си тече. Даже някои от най-важните, но по-неудобни работи е най-добре да се свършат през лятото – за да няма излишен шум. Като например да се обяви, че най-скъпата поръчка за строителство на пътно съоръжение отива пак при обичайните печеливши. Или че милионите за поддържане на т.н. студен резерв (най-сладката хапка в енергетиката) отиват при обичайно абонираните, чиито ТЕЦ-ове при нормални условия не биха могли или въобще не би трябвало да работят. Както и внезапно да се налее половин милиард за ремонт на язовири, без каквато и да било обосновка и сметка за конкретните обекти и нужните разходи, на държавна фирма, която не само няма нужната експертиза, но е прочута главно с пълната липса на прозрачност.

Лятото е най-подходящо и за публикуване на имуществените декларации на политиците. Една от които отразява продължаващото забогатяване на депутат от ДПС (който не стъпва в парламента и в тоя смисъл е в постоянен отпуск), на чиято внезапност никой не обръща внимание – нито повечето от медиите, нито съответните органи, нито останалите партии.

Впрочем, в Истанбул заедно със съветника от БСП с Ролс-Ройса беше арестуван и бивш депутат от ДПС. А и следите на споменатите милиони за енергийни и за хидроинженерни нужди също водят към тази партия. От нея обаче не се чува нито дума. Нея тази лятна политическа бутафория изобщо не я засяга. Тя е над тия работи. Разни хора, разни нрави.

mediapool.bg