Кламер БГ - Новини: Какви гащи носи Васил Божков?

Какви гащи носи Васил Божков?

Анализи и Коментари

|
Вт, 04 Фев 2020г. 18:05ч.
Какви гащи носи Васил Божков?

Въпросът за гащите на Васил Божков виси със страшна сила. Редно е разследващите от прокуратурата и МВР най-сетне да ги извадят на показ, за да се разбере колко са скъпи, луксозни, редки или старинни. След всичко случило се през последните дни, трябва и този въпрос да бъде изчистен. Но не бива да се забравя, че каквито и гащи да носи Божков, някой дълги години му е позволявал да ги носи.

В последното изречение заместете думата гащи с произволна, отнасяща се до бизнеса на Божков, и всичко ще си дойде на мястото. Наистина ситуацията може да се опише много кратко – държавата реши вече да не позволява на Божков да прави това, което до момента му позволяваше. По традиция – направи го по възможно най-циркаджийския начин. След няколко дни такива изпълнения хората може да започнат да съчувстват на хазартния бос, който никога не е бил любимец на народа.

Как се мачка олигарх?

За главния прокурор Иван Гешев Божков е просто поредният олигарх, избягал от България. В тази теза има известна (прокурорска) логика, но истината е малко по-различна – хазартният бос е част от тенденция, започнала някъде в края на лятото на 2018 г. Тогава на мушката на държавното обвинение застанаха една след друга богатите фамилии Арабаджиеви и Стайкови. После дойде ред на Баневи. Апропо, помните ли снимките на гардеробите, показващи пищните одежди на Баневи? На маратонките на децата им? Гащите на тия богаташи почти бяха извадени на показ. Спряха се в последния момент. После дойдоха колите на Арабаджиев, кадрите от апартамента на сина му. Сега сме на тема Божков – вилата (бившата резиденция на Тато!!!), картините му, антиките му. А само преди ден и колите му – луксозният Майбах, беемветата и каквото още можеше да се изкара от гаражите.

Във всички тези случаи има обща нишка – все хора, които до вчера никой не смяташе, че могат да бъдат пипнати. И изведнъж ги пипнаха, и то не с пръст, а със сопа.

Краят на криминалния преход като зрелище

Циркът е ефектен, но не и ефективен. Как със снимки на гардероби, обзавеждане и коли се доказва участие в престъпна група? Никак. Как антична колекция се приобщава като доказателство по дело за изнудване или за корупция? Пак същият отговор. Но това не пречи – войната е по всички фронтове. Все пак имаме цяла КПКОНПИ и тя трябва да си намери работа и за в бъдеще – да запорира, възбранява и претендира отнемане на имущество.

Има и друго – главният прокурор се е наел с амбициозната задача, че криминалният преход трябва да свърши, точно когато той е начело на държавното обвинение. Да се покаже, че и богатите също плачат. Извадените на показ битови придобивки на богатите са един вид експозиция на криминалния преход.

Технология

Делата срещу всички разплакани богаташи не са се появили от нищото. Тъкмо обратното, тази информация е трупана години наред. Оперативната работа в МВР и ДАНС никога не е спирала и ако някой си мисли, че не са знаели за какво иде реч, жестоко се лъже. Не само това, вероятно ще се окаже, че някъде из прокуратурите е имало жалба срещу тоя или оня (след ареста на Баневи започна преглед на всички подобни разследвания – все пак "Полимери" не е в София), но те са били държани из дълбоките чекмеджета. И когато дойде удобният момент, всичко се събира и праща на специализираната прокуратура. Те си знаят какво да правят. И понеже си знаят, никой от тях не пита нито финансовия министър, нито премиера как така на десетата година от управлението си рязко откриха, че един човек дължи половин милиард на държавата.

А вие къде бяхте?

И след като прокуратурата е решила, че вече няма търпи Божков, Баневи, Арабаджиеви и Стайкови е редно да отговори на някои въпроси и за своето мръсно бельо. Например - защо през 2019 г. образуваха дело за престъпна група под ръководството или с участието на Божков, действала от 2012 г.? Значи ли това 8 години бездействие? Какво се е случило с жалбите на пострадалите от тези престъпления (тук става дума и за изнасилвания, и за убийства)? Мачкани ли са, укривани ли са умишлено години наред? Ще се окаже ли, че през голямата част от времето, когато начело на държавата е бил премиерът Бойко Борисов, който иначе много се гордее с борбата с престъпността и контрабандата, някои хора са си правели каквото си искат? Затваряла ли си очите държавата за всичко това? Или по-лошо - съдействала е активно?

Отговори, разбира се, няма. Вместо това разследващите вече се загрижиха за жертвите на престъпления. Даже призоваха и тях, и всеки, който има някаква информация, да им се обади по телефона. Анонимността им е гарантирана.

Немили-недраги

Т. нар. български олигарси са неустойчив вид. Прокуратурата се разправя с тях в горе-долу седмичен срок. Така стана с Цветан Василев, такова е положението и при Божков. Приликите между тях са твърде много, за да се избегне сравнението.

Ако се приеме, че Обединените арабски емирства, подобно на Сърбия, ще се направи на глуха за искането за екстрадиция на българските власти, сценарият е ясен. Ще имаме още един немил-недраг заможен сънародник в чужбина. Оттам ще се носят вопли за незаконните и репресивни действия на българските власти, които междувременно ще му изземат имуществото и ще съдят приближените му. А той ще обяснява как всички от най-ниското до най-високото ниво са корумпирани и как атаката срещу него е в услуга на друг олигарх. Кой е той, ще проличи или дори самият въпрос е вече отговор.

Това, разбира се, няма да попречи мероприятията на народната власт да продължат със същата непоколебимост и размах, каквито и до момента демонстрира главният прокурор.

mediapool.bg