Кламер БГ - Новини: Идат "контра" шпионите

Идат "контра" шпионите

Анализи и Коментари

|
Четв, 19 Септ 2019г. 13:25ч.
Идат "контра" шпионите

И съюзнически държави шпионират България, обяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов в четвъртък.

Той пропусна да каже кои държави от ЕС или НАТО визира и какви доказателства има, но разясни, че "едно е да наблюдаваш, друго е да арестуваш".

"Това означава, че все пак трябва да си го доказал. Да си събрал необходимата информация", разясни Каракачанов пред Нова телевизия.

Въпреки признанието му, че явно няма събрана читава информация за подобно твърдение, той продължи, че "държави, които се водят наши съюзници, извършват подобна дейност (шпионска – бел.ред.)".

Така след като прокуратурата заформи един шпионски скандал (в кавички по Бойко Борисов) с руско участие, сега вицепремиерът по сигурността продуцира в телевизията нов скандал, в който обаче са набедени западните ни съюзници.

Както е известно, една от задачите на всички посолства е да събират и анализират информация, която да работи за интересите на техните държави. Това трябва да вършат и българските посолства по света, които за съжаление по-скоро вдъхновяват смешни филми, отколкото да работят за интересите на българските граждани.

През последните години наистина имаше единични случаи на шпионски скандали между съюзници, включително в НАТО, но те бяха съпроводени с арести и изнасянето на ясна и конкретна информация, а не само с продуцираното на медийни заглавия.

Друг е въпросът и какъв сигнал изпраща Каракачанов към западните ни съюзници с подобни твърдения и то в момент, в който правителството разчита на тяхната подкрепа дори в "шпионския скандал в кавички".

След като лансира съюзническите шпиони, Каракачанов се върна и на аферата "Скрипал". Водещите държави в НАТО обвиниха Москва за отравянето на двойния агент и представиха доказателства за това, включително публични. В знак на подкрепа към Лондон почти всички страни членки на ЕС изгониха руски дипломати, но не и България.

Според Каракачанов обаче ставало дума "малко или много една кампания" и управляващите преценили, че "няма конкретен повод" за гоненето на руски дипломати.

Така от телевизионната му изява стана ясно, че съюзниците ни шпионират България, докато един от най-големите дипломатически скандали и реакцията на солидарност в ЕС и НАТО е "кампания".

Вицепремиерът е майстор в създаването на подобни новини. Те нямат адрес, и съответно нито една държава или лице няма да реагира, няма конкретни данни, които могат да бъдат опровергани, а в същото време привличат вниманието на медиите и отговарят на "патриотичните" сантименти и носталгията към СССР в част от българското общество.

Подобни тези се създават по хибридния модел "абе, знаем как стоят нещата" и наистина бързо се забравят, но натрупването им съвсем не е безобидно и работи за липсата на доверие към България в ЕС и НАТО и разделението на българското общество.

mediapool.bg