Кламер БГ - Новини: За опорните точки около “пуча“ и здравия разум*

За опорните точки около “пуча“ и здравия разум*

Анализи и Коментари

|
Съб, 08 Авг 2020г. 20:24ч.
За опорните точки около “пуча“ и здравия разум*

Когато се разпространяват опорни точки за "пуч", който се готвел от президента и Христо Иванов с помощта на външни сили, трябва все пак да останем в границите на здравия разум.

Пуч означава преврат. Т.е. насилствена смяна на властта, с оръжие, по места и в центъра, както се казва в едно класическо определение. И когато някой официално или неофициално отправя подобни тези, трябва да извади доказателства. Доказателства в правния смисъл на тази дума, а не да дипли обикновени инсинуации и внушения.

Второ, дотук както Христо Иванов, така и президентът, а и всички други основни говорители, които отправят някакви искания в рамките на протеста, в общи линии искат няколко съвсем правомерни неща: оттегляне на сегашното управление и главния прокурор, поради допуснати от тях тежки посегателства срещу правовия ред в страната.

Както и поради това, че представляват заплаха за запазване на правовата държава.

Нови избори. И оформяне на адекватни решения на проблемите във функциониране на правоохранителните органи и правораздавателната система. Реално противодействие на ендемичната корупция и мафията у нас.

Нито Христо Иванов, нито президентът, нито някой друг от асоциираните с протестите видими лица, не съм видял да призовава за насилие, нямам информация да е организирал въоръжени групи, които целят чрез използване на технологични средства за упражняване на принуда да наложат формирането на точно определено ново правителство. Не чрез избори, а под дула или с разстрел на неудобните, или затварянето им по стадиони и мазета без съд и присъда.

Откъдето не се знае дали и кога ще излезнат изобщо. Не виждам и данни някой от тях да е организирал терористична група, която се готви да вдигне във въздуха сградата на Министерски съвет или централата на ГЕРБ, докато там са събрани депутати и министри от партията, не дай си Боже и самият г-н Борисов.

Така че, да останем в границите на здравия разум. Това, че някои депутати на преклонна възраст, с агентурно минало и водевилно присъствие в публичния живот от поне 30 години насам, няма как да останат в границите на здравия разум, е ясно. Това, че ибрикчиите от кафевите медии също няма как да останат в границите на здравия разум, защото бизнесът им почива на това ката ден да са извън него, също е ясно.

Ама ми се иска да вярвам, че не всичко и всички, свързани с управлението на Борисов/ГЕРБ са на това ниво. Та да внимаваме с думите и внушенията все пак.

*Коментарът на адвокат Христо Христев е публикуван във Фейсбук. Заглавието е на Меdiapool

mediapool.bg