Кламер БГ - Новини: "Гешев" е сериал, който сме гледали

"Гешев" е сериал, който сме гледали

Анализи и Коментари

|
Ср, 20 Май 2020г. 10:41ч.
"Гешев" е сериал, който сме гледали

"Васил Божков се опитва да прави същото, което направи банкерът Цветан Василев. Това е сериал, който вече съм гледал", казва отегчено Иван Гешев. Така шефът на държавното обвинение предложи на обществото личното си мнение, вместо задълбочено и обективно разследване на новия криминален сюжет по върховете на властта. Но това не е нещо, което не сме гледали.

Иван Гешев сравнява Божков с бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, който "пропя" за връзки и схеми с хората по върховете на властта, след като му свиха бизнеса и избяга в Сърбия.

Ако приемем, че сега се случва същото, то и Иван Гешев не е мръднал на йота. Той бе наблюдаващият прокурор по делото "КТБ", който кацна на Луната с дизелов двигател (по собствените му думи), но не видя връзка между банката и нещо по-земно като Делян Пеевски.

Прокурор Гешев все така отказва да тръгне по твърденията на "престъпните босове" и продължава да пази политическата стабилност. И този сериал си е същият.

В класически кримки смелите прокурори се борят с мафията и със страховете си. Когато успеят да притиснат престъпните босове, сюжетът изисква да ги накарат да "пропеят". Ако мафиотите "пропеят" за хората във властта, които са ги покровителствали, омертата се пропуква и смелите прокурори стават легенди. Държавите, където има смели и независими прокурори, имат по-свободни и по-богати граждани.

В България прокуратурата изглежда се бори с онази част от престъпността, която заплашва текущата политическа конюнктура, която бенефициентите й обичат да наричат "стабилност". Вероятно затова няма много свободни и богати българи.

Българската прокуратура в някои случаи изглежда като спортен коментатор, решил да коментира политически въпрос. Прави го с театрално неудобство, но пък категорично.

"Божков има две цели. Първата е да дестабилизира държавата политически. Така може да се стигне до нова политическа конфигурация, която "на него ще му свърши работа", казва Иван Гешев.

Каква му е работатата на главния прокурор да прави политически анализи, не е ясно. Но е ясно, че същите неща ги говорят премиерът и финансовият министър. При това едновременно с Гешев. Все едно са се наговорили и не са отделни и независимо функциониращи власти, които трябва да се контролират и възпират, а една обща власт, която трябва да се пази от всяка външна заплаха.

Главният прокурор разсъждава в аванс и за "целите" на Васил Божков, вместо да поощри истинско разследване, което да ги установи и да се опита да ги вкара в наказателно дело (за което му плащаме заплатата)..В наказателното право "целите" се наричат предимно "мотиви", но тук очевидно не се говори за наказателно право

"Втората (цел на Божков) е да накара институциите да не са толкова активни, особено по дипломатическа линия", разяснава Иван Гешев с уточнението, че Цветан Василев е успял да го постигне и затова екстрадицията му се бави шест години.

Логиката на това твърдение е зашеметяваща. От една страна Гешев намеква, че Божков държи с компромати управляващите, за да ги принуди да бездействат. От друга главният прокурор не вижда причина тези компромати да се разследват, което ги обезсилва.

И докато пред очите на цялото общество се вадят SMS-и и "паметни записки", повдигащи завесата към реалностите на българската политика и едрия бизнес (един олигарх обещава на друг "съпорт" от държавата срещу едни пари), Иван Гешев казва, че единственото, което може да го "дебалансира", е битовата престъпност, която физически влиза в домовете на пенсионерите.

Той не намира за нужно да чете SMS-ите между финансовия министър и бизнесмена, който отпечатваше талончетата, които пенсионерите търкаха осем години. Гешев остава напълно балансиран пред предизвикателствата на организираната престъпност или корупцията по върховете на властта, които правят милиони българи бедни едновременно.

В България сериалът е един и същ. Тук няма Джовани Фалконе, нито дори Лаура Кьовеши. Продукцията обаче е на много по-високо ниво. Героите са сиви, а образите им са далеч по-сложни. Смелостта и пиарът са едно и също нещо.

mediapool.bg