Кламер БГ - Новини: Вярно или не? Христо Стоичков: Не съм почетен консул в Испания от 14 месеца

Вярно или не? Христо Стоичков: Не съм почетен консул в Испания от 14 месеца

Анализи и Коментари

|
Ср, 11 Окт 2017г. 13:28ч.
Вярно или не? Христо Стоичков: Не съм почетен консул в Испания от 14 месеца

[div class='center_orange']"Не съм почетен консул в Кралство Испания от 14 месеца. Христо Стоичков е назначен за почетен консул с решение на Министерския съвет №585 от 29 юли 2011 г. Пише така: "Настоящият документ е с валидност за срок от 5 години"

Това заяви футболната легенда Христо Стоичков, след като Външно министерство съобщи, че ще бъде освободен като почетен консул в Испания.[class='center_orange' div]

Причината за решението на правителството да оттегли Стоичков като почетен консул в Испания са спорните му коментари около референдума за независимост на Каталуня и испанския вицепремиер, които доведоха до напрежение с официалните власти в Мадрид.

Стоичков обаче твърди, че няма как да бъде освободен, тъй като петгодишният му мандат вече е изтекъл и никой не е взел решение за удължаването му.

От Външно министерство пък са категорични, че българските почетни консули нямат мандат.

Пълномощията се прекратяват, когато реши Министерският съвет. На почетния консул се издава документ, наречен патент. Приемащата държава потвърждава съгласието си с друг документ, наречен екзекватура.

И двата нямат срок.

Според Закона за дипломатическата служба почетните консули се назначават и освобождават от Министерския съвет по предложение на министъра на външните работи по ред, определен с наредба на Министерския съвет.

Проверка в Наредбата за назначаване и приемане на почетни (нещатни) консулски длъжностни лица показа, че в нея няма въведени мандати.

В нея е посочено само, че почетните (нещатните) консулски длъжностни лица се назначават и се освобождават от Министерския съвет по предложение на министъра на външните работи.

На сайта на Министерския съвет все още може да се намери и решението, с което е назначен Стоичков. В него не е посочено, че назначението му е обвързано с някакъв мандат.

Ролята на почетните консули е уредена във Виенската конвенция за консулските отношения. В документа няма регламентирани мандати. Там е посочено, че те се назначават от изпращащата държава и се допускат да изпълняват своите функции от приемащата държава.

[div class='center_orange']

От всичко това следва, че докато няма решение на правителството за освобождаването на Стоичков, той остава почетен консул. Твърдението, че мандатът му е изтекъл преди 14 месеца е невярно.

[class='center_orange' div]

mediapool.bg