Кламер БГ - Новини: Борисов и Горанов: Джипката е над парламента, а лобизмът е над принципите

Борисов и Горанов: Джипката е над парламента, а лобизмът е над принципите

Анализи и Коментари

|
Пет, 22 Май 2020г. 15:01ч.
Борисов и Горанов: Джипката е над парламента, а лобизмът е над принципите

Актьорските изпълнения на премиера Бойко Борисов, шофиращ джипката си из страната с министри на задната седалка, вече една година "забавляват" народа и се приемат като част от типичния борисовски ПР, който като замисъл има и силни страни.

Изпълнението от петък сутринта обаче не беше никак забавно.

Докато депутатите от ГЕРБ се чудеха как да защитят и прокарат в пленарната зала разпоредената от лидера им лобистка поправка в Закона за ДДС в подкрепа на един от най-сивите сектори в държавата - ресторантьорството, Борисов се включи "лайф" във Фейсбук от джипката си, обикалящ Перник с кмета на града Станислав Владимиров и с финансовия министър Владислав Горанов. Това стана в момент, в който опозицията на няколко пъти призова който и да е представител на Министерството на финансите да излезе на трибуната в пленарната зала и да обясни позицията на институцията по темата.

Самият Горанов само преди ден бе подписал крайно негативно становище за поправката за ДДС, според което тя е в разрез с принципите на българската данъчна система и може да доведе до вдигане на общата ставка по ДДС на 24% или на данък печалба – на 18%. Вместо да се яви в парламента лично да обясни на депутатите тежките рискове за приходите и данъчната система от разпореждането на премиера и в случая негов шофьор – Бойко Борисов, или вместо поне да замълчи, Горанов се включи в циничния скеч на министър-председателя.

Очевидно целта на много зле замислената демонстрация бе да се покаже, че финансовият министър няма да подава оставка, че всичко в управлението е наред и че няма да има никакви политически последствия нито от скандала около обвиняемия за 11 престъпления хазартен бос Васил Божков, нито от празната принципна позиция, която Горанов защитаваше години наред – че ДДС няма да се пипа, докато той е финансов министър.

Малко по-честна в случая се оказа единствено позицията на председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, която поне се скри от публичното пространство и не се яви да защитава и прокарва лобизма на Борисов. Това може да се разглежда като проява на политическо неудобство и срам – най-малкото, което се дължи от управленец, знаещ, че участва в лоши решения, противоречащи дори на собствената му съвест.

А че поправката е лобистка няма никакво съмнение – тя е поискана и обещана на конкретен бранш, лобиращ за собствените си интереси, в директна договорка с министър-председателя и в противовес на принципа на равнопоставеност на данъчната политика. Макар да бе оправдано с кризата с Covid-19, свалянето на ставката на данъка няма нищо общо с нея, защото бе искано от ресторантьорите месеци преди пандемията с коронавирус. Поправката е лобистка и защото беше инциирана, договорена и дори внесена от един от представителите на бранша – депутата Валери Симеонов, който в парламентарната комисия по бюджет декларира конфликт на интереси като съсобственик на заведение за хранене.

Актьорските изпълнения на Борисов му вършат работа в много случаи и успешно замазват политическите му гафове, но този път джипката беше проява на много лош вкус в много лош момент. Тя очевидно целеше да демострира стабилността на управлението на Борисов, но реално разкри единствено стабилността на неговия политически цинизъм.

mediapool.bg