Кламер БГ - Новини: "Апартаментгейт": Евтино е, но не е конфликт на интереси

"Апартаментгейт": Евтино е, но не е конфликт на интереси

Анализи и Коментари

|
Вт, 25 Юни 2019г. 16:13ч.
"Апартаментгейт": Евтино е, но не е конфликт на интереси

"Имало едно време един български политик, който бил много глупав. Дотолкова, че си купил луксозен апартамент за нищо и никакви пари. В замяна извършил "действия по служба", с които облагодетелствал строителя на апартамента. Ама така ги извършил тия действия, че още при първата проверка го хванали – с корупция в антрето и конфликт на интереси в хола".

Тази приказка за наивници може да се пръкне само от проверка на антикорупцинерите в КПКОНПИ. Точно с такъв сценарий те "разнищиха" скандала "Апартаментгейт", който се оказа, че изобщо не е гейт, а май е само хейт и шменти-капели, гарнирани с евтини квадратни метри и лични асансьори.

Не че изводите на КПКОНПИ не са шменти-капели, ама на кого му пука? Какво означава, че бившият зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов си е купил апартамента като гражданин? А като зам.-министър ли да си го купи?! Тогава имотът нямаше да е негов. Същото важи и за останалите новодомци.

Настина ли някой в КПКОНПИ е очаквал, че Цветанов, Цачева и другите представители на върхушката в ГЕРБ ще оставят длъжностен отпечатък в имотните си придобивки така, щото дори нефелните проверящи да го намерят? Очевидно не. Тогава въпросът е защо се правят проверки с предизвестен край? Отговорът – за да се замажат очите на развълнуваното общество. Междувременно се разчита на късата му памет. Тази тактика винаги е успешна – след два-три месеца половината не помнят скандала изобщо, а другата половина не искат да го помнят. В тоя ред на мисли – кога планира Цветанов да се върне на бял кон в политиката? А Цачева?

Проверката на КПКОНПИ направи всичко възможно да изчисти публичния образ на проверяваните и от съмнително забогатели ги превърна просто в късметлии, получили добри оферти не заради постовете си, а защото са готини хора. "Антикорупция" предвидливо пропусна в проверките си най-важния въпрос – защо на политици се продава на смешни цени. Очевидно на никого не му се разсъждава над това. А когато все пак въпросът се засегне, то е само за да се обясни, че когато купуваш на зелено (на дупка, по Цачева) е нормално да е по-евтино, защото поемаш голям риск.

Иначе казано – в КПКОНПИ не са и чували за търговия с влияние. Формално това не е проблем, биха казали антикорупционерите. Търговията с влияние е престъпление, с престъпленията се занимава прокуратурата и тъй нататък. Накратко – оправяйте се.

След като тази пречка е отстранена, остава само още една. Цветанов, колкото и да не е в конфликт на интереси, колкото и да не се коментира в проверката цената на апартамента му, все пак е гласувал за поправка, която пряко ползва фирмата "Артекс". Но и тук на помощ идва длъжностната му характеристика – той е изпълнявал задълженията си като депутат. Излиза, че депутатите са някакви кукли на конци, без мисъл и воля, чиято единствена задача е да одобряват законопроекти, били те и брутално лобистки. И ако не гласуват, ще съгрешат, а иначе – не.

Горе-долу такава е логиката в проверките на КПКОНПИ. Резултатът е ясен – нарушения няма. Изненадани също. Честито на новодомците.

mediapool.bg