Кламер БГ - Новини: А за какво ни е КПКОНПИ?

А за какво ни е КПКОНПИ?

Анализи и Коментари

|
Пон, 13 Май 2019г. 17:09ч.
А за какво ни е КПКОНПИ?

Борбата с корупцията скочи от терасата-покрив и си строши краката. Борбата с корупцията отслабна неимоверно от стоене в сауната и няма сили да се бори. Борбата с корупцията преяде на барбекюто. Борбата с корупцията живее безплатно в чуждо жилище извън всякакъв конфликт на интереси. Борбата с корупцията строи къщи за тъщи с европейски пари, без да върши никакви нарушения. Борбата с корупцията е женена, но декларира фактическо съжителство и крие апартаментите на съпругата си.

Стига глупави шеги. Единственият сериозен въпрос, който трябва да се зададе, е: За какво ни е КПКОНПИ? Имаме репресивна държавна структура с огромни правомощия да извика на разпит всеки, когото реши, да му рови в данъчната и банковата информация, да го подслушва със СРС-та, да го проверява, да поиска да го арестуват дори. И същата комисия не може да хване един министър, когато той твърди, че не е женен, а всъщност е.

Да, такъв е случаят със земеделския министър Румен Порожанов, който има две различни декларации – една за пред "Антикорупция" и една публична – за пред обществото. Във втората липсват данните за сделките на съпругата му Веска Порожанова. Те са декларирани в хартиения вариант, който обаче е само за служебна употреба. Какво е обяснението на КПКОНПИ – министърът посочил, че е във фактическо съжителство и освен това подал декларация, че не желае данните за човека, с когото живее, да бъдат публични. И умният софтуер на комисията веднага им сложил гриф "Секретно". А министърът казва, че не е посочвал нищо подобно. Комисията е установила несъответствие в декларацията на Порожанов, но не по отношение на семейното му положение, а друго – доходи. И тук отново изниква логичният въпрос: Какво изобщо може да установи КПКОНПИ?"

Като всяка държавна институция, още повече такава със специални правомощия, тя има безплатен достъп до всички възможни регистри – имотен, търговски, бази данни за население, регистър на имуществените съпружески отношения и още, и още. Простичко казано – проверка дали някой е женен или не, се прави с няколко клика на мишката. Явно и това е прекомерно трудна задача за борците с корупцията, щом трябваше "Биволъ" и в. "Сега" да им отварят очите за очевидното разминаване в данните. Дребен детайл, но важен е, че медиите нямат безплатен достъп до регистрите, за разлика от КПКОНПИ.

Но да беше само неясното семейно положение на Порожанов, което КПКОНПИ не може да улови! Ами терасите, които завинаги ще останат символ на пробитата борба с корупцията? След толкова скандали, включително и с терасата на шефа на комисията Пламен Георгиев, се разбра, че антикорупциониерите всъщност не искат да им се декларират тераси. В инструкции за попълване на декларациите, качени на собствения им сайт, пише, че не е задължително да се декларира разгъната застроена площ. А по закон в това понятие се включват тераси, балкони и лоджии. Сещате ли се?

А досещате ли се как КПКОНПИ бори корупцията? Ето два примера – Пеевски е чист като сълза, а Владислав Горанов няма проблем да живее в луксозния апартамент, даден му безплатно от кръстника му. Същата КПКОНПИ, която не може да оправдае разминаването около имотите на началниците си, нито да обясни как от декларациите й мистериозно изчезват съпружески имоти, проверява и част от замесените в аферата с евтини жилища "Апартаментгейт".

Съмнително ниските цени, за които са придобити тези апартаменти, както и странните прехвърляния на собственост от този на онзи и все една и съща строителна фирма, някак странно убягнаха на КПКОНПИ. Добре, че бяха "Свободна Европа" и "Биволъ" да им ги посочат. Какво ли ще открие "Антикорупция" при тези проверки? Вероятно никаква корупция.

В момента КПКОНПИ работи като пожарна – тича да гаси скандали с обяснения кое от кое по-нелепи. А огнища колкото си щеш. Днес евтин апартамент, утре недекларирана тераса, вдругиден мистериозна съпруга. И всичките тези скандали имат общо помежду си. Те можеха да бъдат предотвратени, ако някой се беше сетил да провери. Кой? Та, за какво ни е КПКОНПИ?

mediapool.bg