Кламер БГ - Новини: Американски сенатори искат Конгресът да разследва руските кибератака

Американски сенатори искат Конгресът да разследва руските кибератака

Свят

|
Пон, 19 Дек 2016г. 08:42ч.
Американски сенатори искат Конгресът да разследва руските кибератака

Американски сенатори републиканци и демократи поискаха специална конгресна двупартийна комисия да разследва кибератаките, извършени срещу САЩ от чужди държави и конкретно предполагаемите усилия на Русия да повлияе на президентските избори, съобщи Ройтерс.

Чарлз Шумър, който от януари ще бъде лидер на демократите в Сената в новия Конгрес, и републиканецът Джон Маккейн, председател на сенатската комисия по въоръжените сили, заявиха поотделно вчера, че е необходимо специална конгресна комисия да се заеме с разследване на хакерските атаки срещу електронната кореспонденция на Демократическата партия в предизборната кампания.

"Фактът, че те атакуваха нашата политическа система и се

опитаха, както изглежда, да повлияят на изборния резултат, ми се струва нещо много сериозно", каза сенаторът Чарлз Шумър пред журналисти в Ню Йорк. Той добави, че комисията трябва да разследва и хакерските нападения на други страни като Китай и Иран.

Шумър и още трима сенатори - републиканците Джон Маккейн и Линдзи Греъм и демократът Джак Рийд изпратиха писмо до лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл, в което поискаха да бъде съставена специална разследваща комисия.

"Съобщенията за руска намеса в нашите избори трябва да алармират всеки американец. Киберсигурността е най-голямото предизвикателство пред съдебната система и ние трябва да възприемем цялостен подход, за да го посрещнем ефективно", пишат четиримата в писмото.

Макконъл каза миналата седмица, че ще подкрепи усилията за разследване на руската намеса в президентските избори. Американски разузнавателни служби стигнаха до заключението, че Русия се е опитала да повлияе на изборите на 8 ноември, като е извършила хакерски атаки срещу отделни личности и институции, включително Демократическата партия.

Избраният за президент Доналд Тръмп се разгневи на тези твърдения и заяви, че е спечелил честно изборите.

Руски представители отхвърлиха обвиненията за намеса в изборния процес в САЩ.

Президентът Барак Обама каза в петък, че руският президент Владимир Путин може лично да е разрешил хакерските атаки срещу Демократическата партия, посочва Ройтерс.

Маккейн каза пред Си Ен Ен, че отговорът на САЩ на руските кибератаки е "бил напълно парализиран" и че кибервойната е "може би единствената сфера, в която нашите противници имат предимство над нас".

mediapool.bg