Кламер БГ - Новини: "Алфа рисърч": Шест партии влизат в парламента, ГЕРБ води с 2.4% пред БСП

"Алфа рисърч": Шест партии влизат в парламента, ГЕРБ води с 2.4% пред БСП

България

|
Вт, 05 Ян 2021г. 20:26ч.
"Алфа рисърч": Шест партии влизат в парламента, ГЕРБ води с 2.4% пред БСП

Ако изборите бяха сега, ГЕРБ щеше да е първа политическа сила с 2.4% преднина пред БСП, а общо шест партии биха влезли в парламента.. Това показват данни от социологическо проучване на "Алфа Рисърч", което предстои да бъде публикувано в следващите дни. Резултатите бяха разпространени от бТВ.

Проучването е проведено между 15 и 21 декември 2020 година сред 1017 пълнолетни граждани в цялата страна.

49.6% от анкетираните казват, че ще гласуват. 28 на сто се колебаят, а 22% - че няма да отидат до урните.

"Регистрирахме 10% спад в желанието на хората да гласуват в сравнение с допитване, което правихме през септември. В тази седмица на декември имаше изостряне на епидемиологичната обстановка, неяснота как ще се развие кризата. Колкото по-големи са страховете на хората, толкова повече се снижава готовността за участие в изборите... Рискът от ниска избирателна активност не трябва да се пренебрегва", каза пред БНР по-рано във вторник Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

Според резултатите от проучването за управляващата партия биха гласували 24.3%, а за БСП - 21.9 на сто. През септември данните на "Алфа рисърч" пак показваха, че ГЕРБ води пред партията на Корнелия Нинова, но с едва 0.9%.

Трета се нарежда партията на шоумена Слави Трифонов "Има такъв народ" с 10.2 на сто. ДПС пък събира 7.4% подкрепа.

За "Демократична България" и обединението около Мая Манолова "Изправи се.БГ" пък биха гласували съответно 6.1% и 4.9%.

Според Димитрова е много вероятно изборите да се проведат през април, а не на 28 март, но от промяната ще последват репутационни щети за държавния глава .По думите ѝ над започнатите от Румен Радев консултации ще тегне "сянка на съмнение - или има опит за подпечатване на предварително взето решение, или да се легитимира отмяна на вече обявената дата".

"Не можем да започнем анализа на консултациите, включително дали първо трябва да бъде обявена прогнозата за епидемиологичната обстановка или датата, ако не си даваме сметка за този предварителен капан, в който попадна самият президент. Той обяви дата без да има предварителен анализ, без да са проведени разговори със здравните власти, гражданите и на последно място политическите партии", каза Димитрова пред БНР.

Тя добави, че начинът, по който ще бъде определена датата на изборите, ще окаже влияние върху начина, по който ще се гласува.

"Ако при едни избори на първи план е стремежът да се привлече максимален брой избиратели, то на втори план ще бъде умението да се убеди избирателят какви са червените линии - в какви коалиции една политически сила може или не може да влезе...Не изключвам вариант за нестабилна управленска коалиция", посочи Димитрова.

mediapool.bg