Кламер БГ - Новини: "Алфа рисърч": Над 66% подкрепят протестите, ГЕРБ и Борисов губят още доверие

"Алфа рисърч": Над 66% подкрепят протестите, ГЕРБ и Борисов губят още доверие

България

|
Пон, 05 Окт 2020г. 14:18ч.
"Алфа рисърч": Над 66% подкрепят протестите, ГЕРБ и Борисов губят още доверие

Последното проучване на "Алфа рисърч" потвърждава продължаващ спад в доверието към институциите, основните парламентарни сили и техните лидери. Около 66% е общата подкрепа за протестите, искащи оставката на правителството и главния прокурор. Шомуменът Слави Трифонов е политикът с най-високо доверие в България – 36%, следван от Мая Манолова – близо 33%, но стои въпросът доколко техните партии ще останат привлекателни за обществото, след като представят новите си лица и програми.

Това показва представително проучване на "Алфа рисърч", проведено в периода 21-30 септември сред 1031 пълнолетни граждани.

Ако изборите бяха сега, в парламента биха влезли 6 партии, които обаче трудно биха съставили мнозинство за излъчване на правителство.

Сред твърдо решилите да гласуват, ГЕРБ и БСП сближават позиции. За разлика от други скорошни проучвания, това на "Алфа рисърч" показва, че ГЕРБ продължава да води, но едва с 0.9% пред левицата (20.5% срещу 19.6%). Другите партии, които биха влезли в парламента са "Има такъв народ" на Слави Трифонов (14.9%), ДПС (9.9%), "Демократична България" (9.4%) и "Изправи се.БГ" на Мая Манолова (4.6%). Малко под чертата за влизане в Народното събрание остават сегашните коалиционни партньори на ГЕРБ във властта "Обединени патриоти" с 3.8 на сто от подкрепата на твърдо решилите да гласуват.

"Ако изборите бяха днес, с най-голяма вероятност бихме имали 6 партиен парламент, който предвид позициите и (не)съвместимостите между основни политически сили би бил изправен пред сериозни трудности да излъчи правителство", посочват от "Алфа рисърч".

Все пак 10.1% от твърдо решилите да гласуват все още избират кого да подкрепят, което може да пренареди редица позиции в реална ситуация на вот.

Два основни въпроса

"Две са основите предизвикателства в развоя на обществените нагласи пред изборите, независимо дали редовни или предсрочни – първо, дали ще израсне силна дясна модернизационна алтернатива на ГЕРБ и второ, дали новите партийни проекти ще запазят притегателността си, когато представят новите си лица и програми", посочват от агенцията.

Подкрепата за протеста остава висока

Протестите срещу правителството и главния прокурор продължават на имат сериозна подкрепа.

Около две трети от пълнолетните българи (66.2%) продължават да изразяват принципна подкрепа за протестите в страната, въпреки резервите към техния състав и изразни средства.

"Наблюдава се обаче интересна тенденция спрямо първоначално регистрираните през юли данни – намалява категоричната подкрепа за тях в София, а се увеличава тази в по-малките населени места. Изследването показва, че отделните социални групи проецират върху протеста своите собствени проблеми и очаквания, което му дава по-широк прочит и отзвук от ангажираността на непосредствените участници в него", смятат от "Алфа рисърч".

При 66% подкрепа за протестите, 44% настояват за незабавна оставка на кабинета и бързи предсрочни избори. Общо 56% са за редовни избори, като от тях 31% смятат, че правителството трябва да продължи работата си до произвеждането им, а 25% са за експертен кабинет, който да довърши мандата.

Каква е алтернативата на сегашното управление?

Неяснота цари и по друг ключов въпрос – каква според хората е най-добрата алтернатива на сегашното управление. Мненията са изключително разнопосочни – не само в обществото, но и сред симпатизантите на основните политически сили. 17.6% припознават в Румен Радев политическият опонент на Борисов и смятат, че решението е в създаването на негов партиен проект. 15%, основно привърженици на шоумена Слави Трифонов, залагат на формулата "всички срещу ГЕРБ". За "лява алтернатива се обявяват 9.4 на сто, като симпатизантите на БСП и Мая Манолова се колебаят между тази опция и обединение около Радев.

12.2% са за "дясна алтернатива". Тя се подкрепя от около 75% от симпатизантите на "Демократична България", но и от около една пета от тези на ГЕРБ и Обединени патриоти. 14.5% от избирателите, основно от средите на подкрепящите управлението партии, са на мнение, че няма приемлива алтернатива.

Борисов пада още, кабинетът и НС с критично ниско доверие

Подкрепата за премиера Бойко Борисов продължава да пада, а недоверието в него – да расте. През юни одобрението към него е било 23.1%, а сега е 20.3%. Недоверието към него през лятото е било 49.3 на сто, а през септември се е увеличило с над 6% (до 55.8%).

Спад има и в и без това ниското доверие към правителството – с 0.5 на сто спрямо юли до 12.8% сега. Неодобрението към кабинета продължава да расте и вече е 59.7 на сто. Най-ниско е одобрението за парламента – 7.6% (с 2.4% по-малко от лятото), а недоверието достига до 61.1%.

Президентът Радев бележи слаб спад на положителните оценки (с 1.6%), критичните нарастват по-силно (с 6 процентни пункта), но със съотношение 42% одобрение : 28.6% неодобрение той запазва позитивен баланс в личния си рейтинг. Рейтингът на Корнелия Нинова (19.8%) е близо до този на премиера. Непосредствено след тях се нарежда лидерът на "Демократична България" Христо Иванов (15.5%). От коалиционните партньори на ГЕРБ относително най-високи са оценките за Красимир Каракачанов (12.1%), но и при него, както при всички лидери от този спектър, е налице прогресивен спад в доверието.

"Като цяло, традиционните играчи в политическото поле са засенчени по персонален рейтинг от други две популярни фигури, стартирали неотдавна нови политически проекти – Слави Трифонов (36% доверие:26.8% недоверие) и Мая Манолова (32.9%:33.7%)", посочват от "Алфа рисърч".

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, който наскоро учреди партията си "Републиканци за България" стартира с 3% лично одобрение.

Главният прокурор Иван Гешев, който зае поста с 27% подкрепа сега се одобрява от 12.2%, при 54.6% критични оценки. Единствено полицията успява да увеличи нивата си на доверие, като през септември положителните оценки за дейността й, обратно на ситуацията през юли, започват леко да доминират над отрицателните (30.2%:27.7%).

mediapool.bg