Кламер БГ - Новини: "Алфа Рисърч": 6 или 7 партии в парламента, ако изборите бяха сега

"Алфа Рисърч": 6 или 7 партии в парламента, ако изборите бяха сега

България

|
Пон, 03 Авг 2020г. 17:44ч.
"Алфа Рисърч": 6 или 7 партии в парламента, ако изборите бяха сега

Ако изборите бяха сега, в парламента биха влезли 6 или 7 партии – ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" на Слави Трифонов, "Демократична България", ДПС, "Изправи се.БГ" на Мая Манолова и евентуално "Обединени патриоти".

Това показват резултатите от национално представително проучване на "Алфа рисърч", направено по поръчка на "Дневник" и проведено между 23 и 30 юли сред 1017 души по метода лице в лице.

Малко над 45 % от анкетираните казват, че няма да гласуват или не са решили за кого. При твърдо решилите да гласуват ГЕРБ има подкрепата на 26.7%. За сравнение на последните парламентарни избори през 2017 г. партията на премира Бойко Борисов спечели 33.54% от гласовете.

БСП продължава да е втора сила с 19.2% сред решилите да гласуват, а почти същата подкрепа събира и партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" – 18.8%.

Четвърта е "Демократична България" (12.3%), следвана от ДПС (8.3%) и "Изправи се.БГ" на бившия омбудсман и ексдепутат от БСП Мая Манолова (5.9%). На ръба за влизане в парламента е сегашният коалиционен партньор на ГЕРБ във властта "Обединени патриоти" (ВМРО и НФСБ) с 4.1%.

Партията на аптекарско-петролния бос Весели Марешки "Воля", която в момента е в парламента, събира подкрепата на едва 0.9 на сто според проучването на "Алфа рисърч". Под 1% биха гласували и за бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, за хазартния бос с 18 обвинения Васил Божков, както и за партия "Възраждане".

Резултатите от проучването показват, че 11.6 на сто от българите предпочитат Борисов отново да бъде премиер, а други 11.4%, че искат на поста да е президентът Радев. Шоуменът Слави Трифонов пък е предпочитанието на 6.3% от българите. 5.1 на сто искат министър-председател да е съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов. Идеята Мая Манолова да поеме този пост се подкрепя от 4.8%. Сегашният вицепремиер Томислав Дончев от ГЕРБ се харесва като премиер от 3.7 на сто от хората.

Най-висока подкрепа събира евентуален бъдещ кабинет с участието на "Демократична България" - или в коалиция с ГЕРБ (8.1% са съгласни с такъв вариант) или с партията на Слави Трифонов (9.4%).

Повечето от българите са настроени скептично доколко партиите могат да се справят с корупцията и отговарят (57.2%), че нито една няма потенциал да се пребори.

Разделени са и в позициите си дали да има незабавна оставка и предсрочни избори, както настояват протестиращите. В момента 39.3 % подкрепят този вариант, докато 36.8 % споделят позицията на управляващите, че кабинетът "Борисов 3" трябва да остане на власт до редовния парламентарен вот през пролетта на 2021 г.

mediapool.bg