Кламер БГ - Новини: "Алтернатива за Германия" планира да подаде жалба срещу Меркел

"Алтернатива за Германия" планира да подаде жалба срещу Меркел

Европа

|
Ср, 12 Фев 2020г. 14:16ч.
"Алтернатива за Германия" планира да подаде жалба срещу Меркел

Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" планира да подаде жалба срещу германския канцлер Ангела Меркел заради нейни изказвания по повод правителствената криза в Тюрингия, предаде ДПА.

"Ще подам жалба срещу Меркел за извършена принуда по отношение на премиера" на Тюрингия, заяви в "Туитър" Бьорн Хьоке, лидер на парламентарната група на "Алтернатива за Германия" в регионалния парламент на Тюрингия.

Томас Кемерих бе избран на 5 февруари за регионален премиер на Тюрингия от членове на регионалния парламент от Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, от "Алтернатива за Германия" и от бизнес ориентираната Свободна демократическа партия.

Избирането на Кемерих с гласове на "Алтернатива за Германия" предизвика реакцията на традиционните германски партии и на канцлера Меркел. Тя заяви на 6 февруари, по време на визитата си в Южна Африка, че избирането на Кемерих е "непростимо". Бьорн Хьоке твърди, че с изявленията си Меркел е принудила Кемерих да подаде оставка.

Високопоставени членове на Християндемократическия съюз призоваха за бързо издигане на кандидатура на лидер на партията и приемник на Меркел на канцлерския пост, след като досегашната лидерка на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че се отказва от лидерското място и от амбициите си да стане канцлер, предаде Ройтерс. Крамп-Каренбауер заяви, че ще организира процедура по намиране на кандидат през лятото.

"Не мисля, че ще чакаме толкова дълго, ще намерим решение по-рано", каза пред германското държавно радио АРД заместник-председателят на ХДС Фолкер Буфиер, поставяйки под въпрос плановете на Крамп-Каренбауер.

Евентуален дълъг дебат за това кой да оглави ХДС може да възпрепятства работата на германското коалиционно правителство, предупреди лидерът на парламентарната група на ХДС Ралф Бринкхаус.

"Подобни въпроси за лидерството трябва да бъдат решавани бързо", каза високопоставеният депутат от баварския Християнсоциален съюз Александер Добринт.

Четиридесет и осем процента от германците са на мнение, че до 2030 г. крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" ще бъде част от управлението на Германия на федерално или регионално ниво, предаде ДПА.

Агенцията се позовава на проучване на института "Югав", направено по искане на ДПА.

Само 29 процента от германците мислят, че "Алтернатива за Германия" няма да е част от управлението до 2030 г. Според 19 процента от анкетираните няма значение дали крайнодясната политическа сила ще е част от коалиционно правителство на федерално ниво. Петдесет и девет процента обаче са против това "Алтернатива за Германия" да е част от управлението. В рамките на проучването са били анкетирани над 2074 души над 18-годишна възраст.

mediapool.bg