Кламер БГ - Новини: Александрина Пендачанска напуска обществения съвет на БНР заради Волгин

Александрина Пендачанска напуска обществения съвет на БНР заради Волгин

България

|
Пон, 11 Апр 2022г. 15:47ч.
Александрина Пендачанска напуска обществения съвет на БНР заради Волгин

Александрина Пендачанска напуска обществения съвет на БНР заради Волгин

Оперната певица Александрина Пендачанска обяви, че подава оставка като член на обществения съвет на БНР заради проруската пропаганда в предаванията, водени от Петър Волгин.

Пендачанска публикува във Фейсбук писмо до генералния директор на БНР Милен Матеев, с което тя заявява, че напуска поста ви в съвета.

"След серия разменени писма между Вас и Обществения съвет и след последното издание на "Политически некоректно", за жалост констатирам, че няма реален резултат от нашето настояване дезинформацията и пропагандата в предаванията, водени от Петър Волгин да бъдат преустановени", пише тя на Матеев.

В понедeлник Волгин коментира позицията на Пендачанска като не отговори на критиките ѝ по повод станалото в неделя, а вместо това я нападна в лично качество.

Поводът

Повод за решението ѝ е неделното издание на предаването "Политически некоректно". В началото на предаването Волгин заявява, че предстои интервю с лидера на проруската партия "Възраждане", но преди това съобщава:

"Да започнем с тази информация, която я има вече из всички български интернет сайтове. Да кажа - това е единствено информация от руска страна, от руските агенции – че бойците от батальона "Азов" в Мариупол са задържали два кораба, като единият е "Царевна" с българските моряци".

След като обяви отречените малко по-късно от Министерството на външните работи твърдения за "задържания" български кораб, Волгин реши да попита Костадинов какво знае по темата. Лидерът на "Възраждане" първо обяви, че "силно се надява" информацията да не е е вярна. Малко след това обяви, че се е чул с премиера Кирил Петков и той го е уверил, че е невярна, защото е говорил с капитана на кораба. Въпреки това Костадинов продължава с "ако украинците са взели българския екипаж за заложник, те няма да искат това да се научи".

"Появилите се новини в информационни сайтове не отговарят на обективните факти. Призоваваме за отговорно отношение, с оглед благополучно приключване на процеса", обявиха още в неделя от Министерството на външните работи. А в понеделник собственикът на кораба "Царевна" разпространи до медиите запис на разговор, който е проведен с капитана Павел Павлов.

"Датата е 11 април, часът 10:07 в момента. На борда нямаме чужди лица. Тази новина, която се разпространява по медиите, абсолютно не отговаря на никакви истини. На борда няма никакви чужди лица, нито пък екипажът е бил заплашван от някоя в страните. Има храна, здрави сме, има и вода, даже и бутилирана. Гледаме да се справяме, да поддържаме кораба", казва капитанът и добавя, че имат достатъчно храна и вода за 15 дни.

Реакцията

Засега от ръководството на БНР не са излезли с официална позиция по темата. Липсва позиция и от Съвета за електронни медии (СЕМ). За сметка на това в писмото, с което подава оставка от обществения съвет, Пендачанска подчертава, че проблемът с Волгин далеч не е само последното предаване.

"Г-н Волгин злоупотребява с ефира на обществената медия от години. Чрез коментарите и гостите, които кани, неговите предавания са се превърнали в канал за разпространение на дезинформация и фалшиви новини, от които се провежда откровена пропутинска, антиевропейска и антиевроатлантическа пропаганда, която противоречи на обществения интерес и мисията на Националното радио", посочва тя.

По думите ѝ в условията на война, започната от руската агресия и водеща се на няколкостотин километра от границите на България, това е особено тревожно. "Поради тази причина, като член на Обществения съвет на БНР, от тук нататък не желая името ми да бъде асоциирано с медия, която в лицето на Петър Волгин се свързва с най-порочните, антидемократични и пропагандни практики на страната - агресор и престъпния режим на президента ѝ, Владимир Путин", завършва Пендачанска в писмото си до генералния директор на БНР.

Лидерът на проруската "Възраждане" пък видя в решението на Пендачанска "радостна новина":

"Разбрах, че Александрина Пендачанска си била подала оставката от обществения съвет на БНР в знак на протест срещу присъствието на Петър Волгин в радиото, и особено след моето интервю вчера при същия журналист. В тази връзка искам да поздравя журналистите и служителите на БНР за освобождението им от присъствието на тази одиозна фигура в националното радио. Основната заслуга е на Волгин, но се радвам, че и аз имам малък принос за тази радостна новина", написа той във Фейсбук.

mediapool.bg