Кламер БГ - Новини: Алекс Джоунс бе осъден за 1 милиард долара заради брутална конспирация

Алекс Джоунс бе осъден за 1 милиард долара заради брутална конспирация

Свят

|
Четв, 13 Окт 2022г. 14:19ч.
Алекс Джоунс бе осъден за 1 милиард долара заради брутална конспирация

снимка БГНЕС

Алекс Джоунс, който е един от най-известните конспиративни теоретици в САЩ, беше осъден от съда в Кънектикът да плати 965 млн. долара обезщетение на семействата на загиналите малки деца при стрелбата в училището "Санди Хук". В продължение на години той уверено твърдение, че масовото убийство било инсценировка и не се е случило. Всичко това в рамките на големия дебат в САЩ за налагане на ограничения върху продажбата на огнестрелно оръжия.

Родителите на осем от жертвите и един агент на ФБР, който се е отзовал на местопрестъплението през декември 2012 г., настояваха Джоунс да бъде глобен с поне половин милиард долара. Това е търговския оборот, който магазинът към сайта му за фалшиви новини InfoWars, прави в продължение на 10 години.

Джоунс стана много известен, докато твърдеше, че убийството на 20 деца и шестима учители е фалшификация. Според него това бил заговор на активисти срещу свободното притежание на оръжия. Той стигна дотам да твърди, че семействата на загиналите деца са платени актьори.

Твърденията на Джоунс предизвикват вълна тормоз и заплахи с убийство срещу родителите, които са загубили децата си при масово убийство. Феновете на Джоунс са заплашвали да изровят ковчезите на загиналите и да вандализират гробовете им.

Покрай конспирациите, сайтът на Джоунс "InfoWars" продава хранителни добавки, бронежилетки и дори "хапчета за мозъка". Още в началото на съдебния процес Алекс Джоунс призна, че масовото убийство в "Санди Хук" се е случило в действителност.

По време на предаване на живо, докато се четеше присъдата, Джоунс обеща да обжалва и каза, че процесът по обявяване на фалит на компанията му ще защити Infowars

"Ние се борим с Голиат“, каза той.

Кристофър Матей, адвокат на семействата, каза пред съдебната палата, че присъдата е "срещу Алекс Джоунс, неговите лъжи и тяхното отровно разпространение".

По време на делото се доказа, че Джоунс е печелил години наред от разпространението на лъжи за масовото убийство, което довело огромен трафик към неговия уебсайт Infowars и увеличило продажбите на продуктите там. Финансите на Infowars не са публични, но според свидетелските показания сайтът е имал приходи от 165 милиона долара между 2016 и 2018 г.

Вещо лице изчисли, че личното състояние на Джоунс е между 135 и 270 милиона долара. Фалитът ще ограничи парите, които биха могли да получат родителите на загиналите деца, но те биха могли да потърсят обезщетение с други активи от Джоунс

"Всяко едно от тези семейства (се) давеше в мъка, а Алекс Джоунс стъпи върху тях“, каза адвокат на потърпевшите.

Адвокатът на Джоунс контрира по време на заключителните аргументи, че ищците са показали оскъдни доказателства за количествено измерими загуби. Адвокатът Норман Патис призова съдебните заседатели да игнорират политическите подводни течения в случая. „Това не е въпрос на политика“, каза Патис. „Става дума за това колко да бъдат компенсирани ищците.“

Дъглас Е. Мирел, адвокат и експерт по клеветите, който не е участвал в делото, каза, че огромната присъда изпраща ясно послание за "отвращението" на съдебното жури.

"Неговият отказ да признае лъжите и лъжите, които той разпространяваше отново и отново в продължение на много години, сега го застигна“, каза Мирел за Джоунс.

Адвокатите на Джоунс казаха, че се надяват да анулират по-голямата част от плащанията по делото, преди да бъдат одобрени от съдия. Джоунс може да обжалва и присъдата.

mediapool.bg