Кламер БГ - Новини: "Ал Джазира": Израелските власти задържаха силово наш репортер

"Ал Джазира": Израелските власти задържаха силово наш репортер

Свят

|
Нед, 06 Юни 2021г. 22:32ч.
"Ал Джазира": Израелските власти задържаха силово наш репортер

Израелската гранична полиция е задържала силово дългогодишен кореспондент на новинарския телевизионен канал "Ал Джазира". Жената е задържана, докато отразявала събитията в квартал на Йерусалим, в който десетки палестински семейства са набелязани за изгонване от еврейски заселници, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Гивара Будейри беше освободена снощи, няколко часа след като беше задържана от гранична полиция в квартал "Шейх Джара", където тя била с бронежилетка с надпис "Преса". "Ал Джазира" заяви, че полицията е унищожила техника на оператор на канала.

Будейри е със счупена ръка и днес е останала под лекарско наблюдение в болница "Хадаса" в Ерусалим, каза Уалид Омари, ръководител на кореспондентското бюро на "Ал Джазира" в Ерусалим.

Будейри редовно прави репортажи от "Шейх Джара", каза Омари.

Вчера тя отразявала седящ протест на палестинци на мястото. Омари каза, че израелската гранична полиция поискала документите й за самоличност, а тя предложила шофьорът на репортерския екип да ги донесе от колата. Омари каза, че органите на реда отказали да й позволят да ги вземе и вместо това започнали да крещят и да я блъскат. В един момент полицаите й сложили белезници и я вкарали в автомобил на гранична полиция.

Качени в интернет кадри показват Будейри окована в белезници и заобиколена от служители на граничната полиция. Докато стиска здраво с ръце лаптопа си, тя се чува да крещи: "Не пипайте, достатъчно, достатъчно".

Омари заяви, че Будейри притежава акредитация от израелската правителствена пресслужба.

Израелската полиция каза, че Будейри е задържана, след като е била помолена да удостовери самоличността си, отказала е и изблъскала полицай.

Орен Зив, оператор на мястото, каза, че към момента на случая, който станал станал в 19:00 ч. и траял секунди, протестът на палестинците бил приключил.

Полицаите не изчакали Будейри да се легитимира. Отвели я в чакащ автомобил на гранична полиция със затъмнени прозорци, в който тя била поставена на задната седалка заедно с жени полицейски служители.

Временният генерален директор на "Ал Джазира" Мостефа Суаг осъди полицейските действия.

"Систематичните действия, насочени срещу наши журналисти, са в пълен разрез с всички международни конвенции", каза той.

"Те нападат журналистите в Източен Ерусалим, защото не искат те да продължат да отразяват ставащото в "Шейх Джара", заяви Омари.

Напрежението в "Шейх Джара" разпали размирици, продължили със седмици, и допринесе за избухването на война между Израел и Хамас, след като на 10 май ислямистката групировка изстреля няколко ракети по Ерусалим, позиционирайки се като защитник на палестинските права в свещения град.

Войната, при която загинаха 254 души в Газа и 12 в Израел, приключи на 21 май. Общо бойците от Газа изстреляха над 4000 ракети по Израел, а Израел бомбардира стотици цели в Газа, за които заяви, че са свързани с екстремисти.

Днес, ден след арестуването на Будейри, израелската полиция е арестувала в "Шейх Джара" и палестински протестен водач.

За ареста на Муна ал Курд потвърди нейният баща Набил. По думите му тази сутрин голям брой израелски полицаи са щурмували дома на семейството "по варварски начин" и са поискали да арестуват 23-годишната Муна и 22-годишния й брат. Полицията засега не е отговорила на запитване на Асошиейтед прес за коментар.

mediapool.bg