Кламер БГ - Новини: Двама арестувани за водната криза в Перник

Двама арестувани за водната криза в Перник

България

|
Четв, 09 Ян 2020г. 14:00ч.
Двама арестувани за водната криза в Перник

Два месеца след началото на водната криза в Перник службите и прокуратурата се мобилизираха за акция във ВиК дружеството в града и областната администрация. ДАНС, МВР, КПКОНПИ и държавното обвинение разследват безстопанственост, проверяват и ремонта на язовирната стена, обяви главният прокурор Иван Гешев в Перник.

Според неофициална информация за 24 часа са арестувани бившият областен управител на Перник Ирена Соколова и ексшефът на ВиК-дружеството Иван Витанов.

Соколова се раздели с поста си малко след въвеждането на режима по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Пак по неофициална информация МВР претърсва жилището й в София.

Витанов минава за близък до бившата кметица на Перник Вяра Церовска, която загуби изборите. Докато ръководеше ВиК той твърдеше, че е предложил режим още в началото на октомври, но не е получил отговор от кметството.

За арестите не пожелаха да говорят дори министър-председателят и МВР-шефът Младен Маринов. Борисов се оправда, че няма значение "дали са били от ГЕРБ или не", а Маринов – че още нямало издадени заповеди за задържането им.

"Това дали си от ГЕРБ или БСП не би трябвало да значи нищо. Има свършена работа и несвършена работа. Те си отидоха от ГЕРБ, отидоха си от постовете си. Оттук нататък какво повече да направим?", попита Борисов.

Засега разследващите не дават информация. Знае се, че трябва да бъдат разпитани над 30 души.

"От 5 сабале"

Акцията в Перник е подготвяна дълго време, твърди премиерът. Той обясни, че неговата работа била само да осигури на разследващите условия за работа.

"Оттук нататък вече ще говорят прокурорите. Те работиха активно седмици наред, докладваха на прокуратурата, и след като решиха, че това е достатъчно, днес сабале в 5 часа започнаха акцията", каза премиерът.

Вътрешният министър пък обясни, че всички териториални дирекции проверявали престъпления, извършени във ВиК-сектора.

"Целта на тази проверка е отрано да определим проблеми, за да можем да реагираме", обясни той.

"Ние не можем да пуснем водата"

Макар и пестелив откъм детайли за разследването, Гешев говори надълго са самата водна криза. Той обясни, че е видял ситуацията в сградата на местната прокуратура и я определи като трагична и за целия град. Едновременно с това каза, че за кризата в Перник има и политическа, и административна отговорност. Той допълни, че прокуратурата щяла да поеме своята отговорност.

"Ние не можем да решим този проблем. Не можем да пуснем водата. Можем да се ангажираме с търсене на наказателна отговорност, ако, евентуално, има виновни длъжностни лица", заяви главният прокурор.

След като му бе напомнено, че според районната прокуратура в Перник пряка вина за пресъхналия язовир "Студена" имат министрите на околната среда и на регионалното развитие Нено Димов и Петя Аврамова, Гешев заяви, че местните разследващи не са компетентни да им търсят отговорност. Делото е в специализираната прокуратура. То е възложено на прокурора Ангел Кънев, който работи и по други шумни случаи – срещу алкохолния бос Миню Стайков и бившия шеф на агенцията за българите в чужбина Петър Харалапиев.

Според Гешев разследващите проверяват и как е бил извършен ремонтът на стената на "Студена", финансиран със средства от Световната банка.

Специален надзор

В края на миналата година от прокуратурата обявиха, че главният прокурор е взел на специален надзор досъдебните производства за водната криза в Перник.

Специализираната прокуратура води разследване срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация за безстопанственост, които в периода 2017 - ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи за водопреносната и водоснабдителната мрежа в община Перник и за стопанисването на водния ресурс в язовир "Студена". В резултат на това са настъпили значителни вредни последици, заявиха тогава от държавното обвинение.

В хода на досъдебното производство трябва да се изясни кога е бил достигнат критичния минимум на водата на язовир "Студена", дали е имало и какви са водните загуби в периода 2017 - 2019 г., дължащи се на амортизирани експлоатационни съоръжения.

Освен това разследващите трябва да изяснят извършвани ли са метеорологични, хидрологични и воднобалансови оценки на язовира и ако да - кога.

Прокуратурата проверява още и дали с разрешителните за водовземането и ползването на водите от язовир "Студена" са пренасочвани води към други населени места и промишлени потребители, както и дали е имало незаконно разходване.

Има и друго разследване, което досега се водеше от пернишката окръжна прокуратура - за безстопанственост и повреди по Палакарийския канал. То също е пратено в спецпрокуратурата.

До края на деня

Главният прокурор обеща повече информация за акцията до края на деня и отказа да коментира подробности по същество. През последните два месеца прокуратурата упорито отказва да говори за двете министерства, пряко ангажирани с управлението на водите – на околната среда и на регионалното развитие. Наскоро министър Петя Аврамова намери за неподходящо, че се коментира евентуалната й оставка и обясни, че тя може да бъде поискана от един човек – премиерът Борисов. Димов също не смята да подава оставка. Наскоро той обясни, че искал да съдейства на прокуратурата за разкриване на истината.

Кметът е готин

При посещението си в Перник Гешев е имал среща с кмета на града Станислав Владимиров. Главният прокурор обясни, че останал с много добро впечатление, макар че не го познава добре.

"Той изключително много се старае да реши проблеми, които стоят пред неговия град. Надявам се да има повече такива кметове", заяви главният прокурор.

Похвалата идва няколко дни, след като Владимиров отказа да се срещне с лидера на собствената си партия Корнелия Нинова, която бе на посещение в Перник. Кметът обясни, че не разбира целта й и отказа да я приеме. В същия ден и Гешев отказа среща на Нинова с аргумента, че се опитвала да използва прокуратурата за политически цели.

mediapool.bg