Кламер БГ - Новини: Ако мониторинът на ЕК остане, Данаил Кирилов ще си тръгне

Ако мониторинът на ЕК остане, Данаил Кирилов ще си тръгне

България

|
Четв, 13 Юни 2019г. 13:58ч.
Ако мониторинът на ЕК остане, Данаил Кирилов ще си тръгне

Правосъдният министър Данаил Кирилов обеща да подаде оставка, ако до края на мандата на тази Европейска комисия не бъде отменено наблюдението върху България. Още при назначаването на Кирилов за министър той си постави като първа задача премахването на европейския мониторинг. Засега Брюксел не дава знаци, че това е възможно, а мандатът на Европейската комисия ще приключи през есента на тази година.

"Приел съм задачата за отпадане на монитогиринга по Механизма за сътрудничество и проверка като лично задача. При срещата с еврокомисаря (по правосъдието) Вера Йоурова заявих, че ако той не отпадне до края на мандата на тази комисия, аз ще представя оставката си като министър на правосъдието“, каза Кирилов, цитиран от lex.bg.

Министърът обаче е убеден, че мониторингът ще отпадне и обвърза това с изготвянето на механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор и шефовете на две върховни съдилища.

Преди две седмици Кирилов анонсира идеята си апелативен спецпрокурор да има специални правомощия да разследва прекия си началник в лицето на главния прокурор. Дори и на първо четене идеята звучи нелепо, защото и сега прокурорите могат да образуват дело срещу шефа си, но той от своя страна може да блокира всеки един техен акт, а после да им създаде и сериозни неприятности в личен план.

Преди седмица Данаил Кирилов се срещна в Брюксел с еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова, за да я запознае с идеите си. В петък промените ще бъдат обсъдени от междуведомствената работна група, а дебатите ще бъдат излъчени онлайн.

"Смятам, че по отношение на отговорността на тримата големи имаме подкрепа. Това е от задачите, които са ни поставени по Механизма за сътрудничество и проверка. Коментирахме (с Йоурова) и проблемите в някои държави във връзка с върховенството на правото“, каза Кирилов. Той поясни, че Вера Йоурова е отбеляза напредъка и постиженията на България

Данаил Кирилов пое пълна отговорност за подготовката на механизма за търсене на отговорност от тримата големи в съдебната власт.

"Тези предложения са изцяло мои. Изборът откъде ще стартираме говоренето е изцяло мой, аз поемам отговорност за това, ако магистратите се чувстват засегнати (че идеите първо сме ги представили в Брюксел)", каза министърът.

За последните три месеца еврокомисарят Вера Йоурова повтори два пъти, че мониторингът на ЕК върху България няма да отпадне до края на тази Европейска комисия.

"Би било невероятно мониторингът върху България да бъде отменен сега", обясни еврокомисарят в края на май. Тя уточнява, че това е нейна лична позиция на база информацията, която има. Йоурова е коментирала, че ЕК няма да премахне мониторинга върху България заради липсата на устойчиви резултати в борбата с корупцията и недоверието на българите към съдебната им система.

Целта наблюдението върху България и Румъния да бъде премахнато до 2019 година бе определена лично от Жан-Клод Юнкер, когато пое председателския пост в Европейската комисия. Председателят Юнкер бе изразил преди време надежда, че целта му е постижима заради "неговия приятел Бойко".

Вера Йоурова е автор на идеята за спиране на еврофондовете за държави, които имат сериозни проблеми с върховенството на закона. Първоначално Европейската комисия имаше проблеми с Полша и Унгария, но после проблемите с правосъдието в източната част на ЕС се разшириха с Румъния.

България също не е извън радара на Брюксел, въпреки последния положителен доклад на ЕК, за което е доказателство последното изказване на Вера Йоурова

mediapool.bg