Кламер БГ - Новини: Ако е лоялен на Пекин, Хонконг може да запази специалния си статут и след 2047 г.

Ако е лоялен на Пекин, Хонконг може да запази специалния си статут и след 2047 г.

Свят

|
Четв, 16 Ян 2020г. 14:46ч.
Ако е лоялен на Пекин, Хонконг може да запази специалния си статут и след 2047 г.

Главният администратор на Хонконг Кари Лам заяви в местния парламент, че рамката "една страна, две системи", по която градът ползва непознати в континентален Китай свободи, може да се запази и след 2047 г., ако Хонконг е лоялен на Пекин, предаде Асошиейтед прес.

Изказването на Лам на бурно преминалото парламентарно заседание се възприема като призив към местните протестиращи, според които Пекин затяга контрола си над гражданския, икономически и политически живот в тази полуавтономна китайска територия.

От юни миналата година Хонконг е разтърсван от антиправителствени протести, които често пъти се израждат в насилие, макар че то намаля значително, откакто в края на миналата година опозиционни кандидати спечелиха общинските избори в града.

Хонконг премина от британско под китайско управление през 1997 г. с обещанието, че ще запази своята капиталистическа икономика и институции от западен тип за 50 години.

"Само ако наблягаме на прилагането на принципа "една страна, две системи" и го практикуваме постоянно и изцяло, може да има достатъчно основания "една страна, две системи" да продължи плавно напред и да няма промени след 2047 г. Трябва да спазваме принципа "Една страна". Само така може "една страна, две системи" да продължи гладко напред", заяви главният администратор на Хонконг.

Лам отхвърли исканията на протестиращите за истински демократични избори и разследване на полицейската бруталност, но изрази надежда от следващия месец да започне работа комисия, която да разследва причините за общественото недоволство. Тя ще се състои от учени, експерти и обществени лидери, макар че някои от тях се колебаят да се включат от опасения, че ще бъдат подложени на лични нападки или тормоз в интернет от опоненти, които да пуснат личните им данни в мрежата.

Освен политическото недоволство, друга вероятна причина за протестите е рязкото повишаване на наемите и цените на жилищата и нарасналата икономическа конкуренция от континентален Китай.

На парламентарното заседание Лам многократно защити действията на полицията, докато гневни депутати питаха защо правителството й не отговаря на обществените искания за независимо разследване на сигналите за полицейска бруталност.

Тя каза, че полицаите са изпълнявали задължението си да пазят обществения ред и са използвали минимална сила. Оплакванията срещу полицаи се проверяват от полицейския отдел за вътрешни разследвания.

В един момент депутат попита Лам, която е католичка, дали се страхува, че ще отиде в ада. Когато тя избегна отговор на въпроса, той я попита "Кога ще умрете?"

На няколко опозиционни депутати беше наредено да напуснат пленарната зала, защото многократно прекъсваха Лам.

mediapool.bg