Кламер БГ - Новини: Азербайджан и Армения се обвиняват в нарушаване на примирието

Азербайджан и Армения се обвиняват в нарушаване на примирието

Свят

|
Съб, 10 Окт 2020г. 13:38ч.
Азербайджан и Армения се обвиняват в нарушаване на примирието

Арменските и азербайджанските сили се обвиниха в извършване на нови атаки в събота въпреки споразумението за прекратяване на огъня от обяд, което трябваше да сложи край на боевете за спорния регион Нагорни Карабах.

"В незачитане на предварително обявеното прекратяване на огъня азербайджански сили в 12:05 ч. предприеха атака срещу Караханбейли", район на фронта, заяви говорителят на арменското министерство на отбраната Шушан Степанян.

Министерството на отбраната на Азербайджан съобщи 30 минути след влизането в сила на прекратяването на огъня, че арменските сили обстрелват областите Тертер и Агдам.

"Армения явно нарушава режима на прекратяване на огъня", заяви азербайджанското министерство на отбраната, според което на фронтовата линия имало атаки в две направления.

По рано след прието съвместно заявление Армения и Азербайджан се договориха за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах. Това стана след многочасовите тристранни консултации в Москва, в които участваха външните министри на Русия и на двете страни - Сергей Лавров, Джейхун Байрамов и Зограб Мнацаканян, предаде ТАСС.

Прекратяването на огъня трябваше да започне в 12 часа за хуманитарни цели - размяна на пленниците и на другите задържани лица, както и на телата на загиналите, при спазване на критериите на Международния Червен кръст (МЧК).

Асошиейтед прес уточнява, че примирието е било договорено при посредничеството на руския президент Владимир Путин, който е провел серия от телефонни разговори с азербайджанския президент Илхам Алиев и с арменския премиер Никол Пашинян.

Хуманитарната операция ще бъде осъществена при посредничеството на МЧК, добавя Ройтерс.

"Конкретните параметри на режима на прекратяването на огъня ще бъдат съгласувани допълнително", са казва във втория пункт на документа.

Освен това Армения и Азербайджан са се договорили при посредничеството на съпредседателите на Минската група на ОССЕ да пристъпят към преговори по същество с цел скорошно постигане на мирно уреждане на ситуацията в Нагорни Карабах. Страните потвърждават и "неизменността на формата на преговорния процес".

Външните министри на Азербайджан и Армения пристигнаха в Москва вчера по покана на президента на Руската федерация. Преговорите продължиха повече от 10 часа. Байрамов и Мнацаканян не са говорили пред репортерите, дочакали края на преговорите в Москва няколко часа след полунощ.

Ситуацията в Нагорни Карабах се изостри на 27 септември, на спорната територия се водят боеве. В Азербайджан и Армения е въведено военно положение, обявена е мобилизация. Двете страни съобщават за убити и ранени, включително и сред гражданското население, припомня ТАСС.

mediapool.bg