Кламер БГ - Новини: Адвокатът на кмета на Несебър: Той може да работи и от ареста

Адвокатът на кмета на Несебър: Той може да работи и от ареста

България

|
Вт, 12 Ноем 2019г. 09:38ч.
Адвокатът на кмета на Несебър: Той може да работи и от ареста

Арестуването на новоизбрания кмет на Несебър Николай Димитров дни преди местния вот е с политически характер и опит за намеса в изборния процес.

Това заяви адвокатът на новоизбрания кмет на Несебър – Ина Лулчева. Преди ден с белезници и придружаван от съдебна охрана, Димитров беше доведен в Общинския съвет в Несебър, за да положи клетва.

"Ако се водеше нормално разследване – щяха да се съберат доказателства, да се разпитат свидетели и чак тогава да се прецени вината. За мен това задържане има политически характер. Когато задържаш кмет и общински съветници два дни преди изборите – това е опит за намеса в изборите", каза тя.

Според нея това, че Димитров е в ареста, не му пречи на кметските дела: "Той може да си подписва документи и от ареста, а и вече има назначен заместник".

По думите ѝ ситуацията е безпрецедентна по няколко причини. Първо – воденето на Димитров с белезници до сградата на общинския съвет, защото той едва ли ще избяга. Според нея това е демонстрация на "засилена грижа". Второ – Специализираната прокуратура се занимава със случай за купуване на гласове, а досега с този вид престъпления са се занимавали окръжните прокуратури.

"Моето обяснение е, че единствено чрез Специализираната прокуратура беше сигурно, че те ще бъдат задържани, друг съд не би ги задържал", допълни Лулчева.

Според адвоката – в нито един от обвиняемите не са намерени списъци с хора и нито един от разпитаните не е заявил, че е получил пари от тях.

"Той стои в ареста без основание. Когато нещо е незаконно – не може да се направи прогноза колко време ще остане там. Този човек го държат в ареста, защото един свидетел казва, че през август друг обвиняем е отишъл при него и е казал: „Ще ни съдействаш ли за изборите, ние ще ти платим", посочи магистратът.

По думите на Лулчева кметът на Несебър е водил само един разговор с въпросния свидетел, а именно той се е занимавал с търговия на гласове, защото е съставял списъци и е убеждавал гласоподаватели за кого да гласуват.

mediapool.bg