Кламер БГ - Новини: ГЕРБ се отказа от идеята си да затвори съдебната система

ГЕРБ се отказа от идеята си да затвори съдебната система

България

|
Ср, 04 Ноем 2020г. 15:54ч.
ГЕРБ се отказа от идеята си да затвори съдебната система

ГЕРБ се отказа от идеята си за съдебна ваканция от 15 ноември до края на годината заради разпространението на вируса в съдебната система. Управляващите предлагат шефовете на съдилишата да могат да отлагат при нужда делата с до един месец.

Депутатите се вслушаха в предложенията на адвокатурата. Те внасят промени в закона, които дават възможност съдебни книжа да се изпращат по имейл, а съдебните заседания да се провеждат чрез видеоконферентна връзка.

Противоепидемичните мерки в съдебната система ще бъдат обсъдени от правната комисия през другата седмица.

По-рано през деня адвокати излязоха на протест на много места из страната срещу промотираната от ГЕРБ и Висшия съдебен съвет идея за нова противовирусна съдебна ваканция. Протести имаше пред съдебните палати в София, Пловдив, Варна, Бургас и други градове.

Адвокатурата иска да се работи

В сряда сутринта адвокатурата се противопостави на намерението на управляващите и Вiисшия съдебен съвет да бъде обявена съдебна ваканция до края на годината заради разпространението на коронавирусната инфекция. По време на съдебната ваканция съдът провежда само неотложи заседания, като тези по мерките за неотклонение.

Преди ден ВСС съгласува положително намерението на управляващите от ГЕРБ да обявят съдебна ваканция до края на годината. Положението в редица големи съдилища в страната е тревожно заради големия брой зразени и карантинирани магистрати. Един съдия от Благоевград вече почина заради коронавируса, а 8% от административните съдии са заразени или карантинирани.

Адвокатурата настоява съдебната система да продължи да работи, но по специални процесуални правила, които да ограничат физическото присъствие на хора в съдилищата, но да им гарантират участие по делата.

"Без постоянно и ефективно работеща съдебна система, всъщност няма държава. Постоянно работеща съдебна система предполага не само възможност да бъдат подавани съдебни книжа, но най-вече делата да се разглеждат и решават в разумни срокове. Достъпът до правосъдие и правото на справедлив процес е неотменим елемент на правовата държава, без който е невъзможно осъществяването на върховенството на правото като основна ценност на цивилизованото общество", се казва в позицията на адвокатурата.

В нея се допълва, че България се намира в безпрецедентна криза, но това налага не абдикация на държавата от нейна основна функция – правосъдието

Дигитализация

Висшият адвокатски съвет (ВАдС) предлага бърза реформа на системата, което се изразява в нейната дигитализация.

Адвокатите настоява книжата да бъде подавани от съдилищата по електронен път при двойно увеличение на процесуалните срокове. Друго предложение е съдът да заседава при закрити врата по съгласие на страните и да се разшири използването на писмените защити. Третата предлагана мярка и масово навлизане на видеоконферентния метод за провеждане на заседанията по време на извънредната епидемична обстановка.

Адвокатурата настоява да се въведе абсолютно основание за отлагане на насрочено открито съдебно заседание по причини, свързани със заразяване или карантиниране заради COVID-19.

Петата мярка е да се даде възможност на председателите на съдилищата да отлагат насрочени дела или временно да преустановяват провеждане на открити съдебни заседания при определени условия. Едно от тези възможни условия е висока заболеваемост на съдии и служители от съда.

mediapool.bg