Кламер БГ - Новини: Адвокатският съвет с идея за разводи при нотариус

Адвокатският съвет с идея за разводи при нотариус

България

|
Вт, 13 Септ 2022г. 17:25ч.
Адвокатският съвет с идея за разводи при нотариус

Адвокатският съвет с идея за разводи при нотариус

Висшият адвокатски съвет (ВАдС) обмисля дебат за законодателни промени, според които разводите по взаимно съгласие да могат да се извършват и пред нотариус в присъствието на адвокат за всяка от страните.

"Аргументите ни са свързани с основни принципи на правото като правна сигурност, равенството между страните, самостоятелност, бързина и процесуална икономия, каза председателят на Висшия адвокатски съвет", каза председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев по време на среща със служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Преди две години имаше подобна идея за разводи по взаимно съгласие пред нотариус, но без конкретни законодателни предложения. Тогава от ВАдС обявиха, че намират "идеята разводите по взаимно съгласие да бъдат възложени на нотариусите за абсолютно неприемлива и несъвместима с основни принципи на гражданския процес у нас". Тази позиция беше изразена в началото на 2020 година, а Дерменджиев стана председател на адвокатурата през май 2021 година.

По време на сегашната среща Дерменджиев представи и друга идея - сделки пред нотариус над определен материален интерес да стават само при задължително участие на адвокат за всяка от страните. "По този начин ще се гарантира максимално техния интерес и ще намалеят злоупотребите с права", добави председателят на Висшия адвокатски съвет.

По време на срещата адв. Дерменджиев настоя бюджетът на Националното бюро за правна помощ, свързан с осъществяване на т.нар. служебни защити, да бъде увеличен с поне 20%.

"Дори в момента на нашата среща, в съседна зала в министерството, се провежда поредно заседание на междуведомствена работна група по изменение на Закона за правната помощ. Отнасяме се с изключително внимание по темата, защото тя е многопластова. Личното ми мнение е, че има резон в много от предлаганите промени, както и в някакво увеличение размера на бюджета за правна помощ, за да гарантира равен достъп на лицата до правосъдие", каза правосъдният министър.

Зарков подчерта, че това все пак е част от бюджетна процедура, в която водещо е Министерството на финансите, но правосъдното министерство е готово със своите аргументи.

mediapool.bg