Кламер БГ - Новини: Адв. Екимджиев: Държавата бездейства престъпно и помага на вируса

Адв. Екимджиев: Държавата бездейства престъпно и помага на вируса

България

|
Пет, 13 Ноем 2020г. 09:30ч.
Адв. Екимджиев: Държавата бездейства престъпно и помага на вируса

Правителството е пропиляло шестте месеца, в които случаите на коронавирус бяха малко, не е подготвило здравната система и в момента цари хаос, който отнема човешки животи. Това заяви пред бТВ известният правозащитник адвокат Михаил Екимджиев. Според него прокуратурата трябва да се сезира и да провери действията на правителството, а гражданите трябва да съдят държавата, която не им е осигурила достъп до медицинска помощ.

"Изразът бездействие от страна на властите звучи много неутрално, но ако това наистина е битка, както се изрази министърът на здравеопазването, бездействието на държавата в този случай е една подкрепа, една диверсия, една логистична подкрепа на вируса във вреда на живота и здравето на гражданите, това е непростимо", заяви Екимджиев.

Добронамереност и престъпно бездействие

Според адвоката през пролетта, когато властите затвориха държавата, мерките са били адекватни и правителството е действало добронамерено. Екимджиев обясни, че тогава е съветвал клиентите си да не съдят държавата, макар мерките да били юридически порочни, защото "толкова си могат".

Сега обаче ситуацията е различна. Според Екимджиев правителството е пропиляло летния период, като вместо с подготовка на болниците са се занимавали с други неща.

"Нашите управляващи се занимаваха с какво ли не – купуваха изтребители, бойни кораби, занимаваха се с дебилната конституция на Борисов и Дани Кирилов", заяви той.

Някак ми напомня Чернобил

Гражданите могат да завеждат искове срещу министерския съвет, ако не са получили достъп до медицинска грижа, каза още правозащитникът. Според него тези искове може да са колективни и към тях да се присъединят и пациентски организации. Екимджиев призова прокуратурата да се самосезира и да провери какво е правило правителството.

"Това някак ми напомня Чернобил, когато държавата просто ни успокояваше как няма нищо лошо, нищо опасно, за да излязат последиците от това години по-късно", описа той действията на управляващите.

mediapool.bg