Кламер БГ - Новини: Адв. Екимджиев: Всеки, който не е получил лечение, може да съди държавата

Адв. Екимджиев: Всеки, който не е получил лечение, може да съди държавата

България

|
Пон, 09 Ноем 2020г. 16:58ч.
Адв. Екимджиев: Всеки, който не е получил лечение, може да съди държавата

Всеки пациент, който не е получил дължимата му медицинска помощ заради хаоса с управлението на епидемията в страната, може да съди държавата пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Това каза в интервю за Mediapool правозащитникът адв. Михаил Екимджиев. Исковете могат да бъдат и колективни, от наследници на починали по време на кризата граждани.

Адвокат Екимджиев напомня, че българската конституция и европейската конвенция за защита правата на човека изискват от държавата да предостави гаранции за защита правото на живот. Той казва, че защитата на правото на живот предполага и наказателноправна защита. Затова прокуратурата следва да провери действията на правителството между първата и втората вълна на епидемията.

"Това е позитивно задължение за държавата да предприеме всички необходими, всички разумни и предвидими мерки за осуетяване на катаклизми и бедствия, застрашаващи човешкия живот. Липсата на адекватна подготовка за втория пик на Covid 19 в България, който беше не просто предвидим, той беше предвиден от много експерти, дава силни аргументи на хора, които са станали жертви на тази лоша организация. Те могат да предявят искове срещу държавата за нарушаване на правото на живот или нечовешко и унизително третиране", коментира Екимджиев.

По думите му това са наследниците на хора, които са починали, защото не им е била оказа навременна лекарска помощ по време на пика на заразата. През последните няколко седмици има множеството случаи на разкарвани между отделните болници хора, които не са били приети за лечение. За някои от тях това е било фатално.

"Те биха могли да твърдят, че това е заради липса на адекватна организация, която би могла да бъде създадена между месец май до октомври, който беше сравнително спокоен период. През това време можеше да се вземат елементарни организационни мерки, някои, от които не струват и особено скъпо", коментира правозащитникът.

"Всички знаем как през това време държавата договаряше и плащаше милиарди за изтребители и фрегати, стотици хиляди се платиха за високопроходими джипове за прокуратурата, раздаваха се плажове на Марешки... В същото време се забавиха доставките на линейки, не бяха увеличени адекватно заплатите за лекарите и сестрите, за да разчитаме, че някои от тях ще се завърнат от чужбина. Не бяха обучени повече лекари да работят в Covid-отделения, а се налага сега това да се прави като на война. Всичко това са пропуски, които могат да ангажират отговорността на държавата при загубен човешки живот или подлагане на пациенти на нечовешко или унизително третиране по смисъла на европейската конвенция. Това са пациенти в тежко състояние, на които им е отказан прием от болници, въпреки че са били в тежко или спешно състояние", каза адв. Екимджиев.

Според него в случая има комплекс от бездействия на най-високо политическо ниво и затова делата първо трябва да бъдат насочени срещу Министерския съвет, а не срещу конкретните болници.

"От Министерския съвет в най-голяма степен зависеше предприемането на този тип комплексни мерки навреме", коментира юристът.

Според него дела срещу държавата могат да бъдат заведени, както от болните с Covid-19, така и от пациентите с други заболявания, за които системата се оказа затворена през последните седмици.

"В основата и на двата проблема е неадекватната организация. Ако беше направено така, че част от лекарите бяха привлечени с по-високи заплати, ако бяха осигурени повече линейки, ако бяха обучени повече хора, то шансът за оцеляването на всички щеше да е по-голям, без значение дали говорим за Ковид или хора с други заболявания. Вместо да предприемат разумни и навременни мерки, те правеха в парламента циркове и се чудеха на кого да раздават пари под натиска на протестите", обясни Екимджиев.

Той обясни, че съдът в Страсбург има богат практика по дела за непредприети от държавите мерки за справяне с предвидими бедстия и катаклизми. В случая най-много са те за наводнения и свлачища.

"Пандемията поставя принципно нов казус пред съда в Страсбург", каза Екимджиев, но напомни за известното дело на група хемофилици срещу Франция, защото са били заразени със СПИН заради гаф на здравните власти.

mediapool.bg