Кламер БГ - Новини: Автобусите до Витоша спират

Автобусите до Витоша спират

България

|
Пет, 20 Март 2020г. 19:22ч.
Автобусите до Витоша спират

Автобусите до Витоша, които са част от градския транспорт на София, спират от събота. Това е една от допълнителните мерки, въведени от Столичната община срещу разпространението на коронавируса.

Тя беше обявена от кмета Йорданка Фандъкова, след като и правителството заяви, че затяга правилата за движение и излизане на гражданите в цялата страна от 21 март. От съобщението не става ясно дали ще се спре и качването с кола в планината. Лифтовете не работят от началото на седмицата. Качването пеша обаче трудно може да се контролира.

И в София, както и в цялата страна, са забранени посещенията в паркове, градски градини, на детски и спортни площадки. Затваря се и паркът "Врана", до който достъпът е контролиран и платен.

"Настоятелно моля, хората над 60 години да пазаруват хранителни стоки и лекарства до 10.30 ч. Те са най-уязвимата група на заболяването и нашата препоръка към тях е да излизат от домовете си само при необходимост. Напомням, че за всички самотно живеещи болни хора ние осигуряваме доставка на стоки от първа необходимост и лекарства до дома им", обясни Фандъкова в профила си във Фейсбук.

Общината е разкрила и дарителска сметка поради големия интерес от фирми и граждани да дарят средства за справяне с коронавируса. "Всички средства, които получим, ще използваме да осигурим дейностите по снабдяване с храна и лекарства на самотно живеещи болни възрастни хора и други социални дейности, както и за дейността на лекарите, медицинските сестри, санитари и персонал на общински болници, които ще се грижат за заразени с Covid-19", коментира Фандъкова.

Общината вече набира и доброволци, които да помагат в извънредната ситуация. Те могат да се записват на телефона на контактния център на Столична община – 0700 17 310. Трябва да оставят трите си имена, ЕГН, телефон, адрес, информация за професията им и в коя сфера могат да бъдат полезни. "До момента се справяме със собствени сили, но трябва да сме готови да реагираме и при влошаване на ситуацията", допълни Фандъкова.

mediapool.bg