Кламер БГ - Новини: Австралийският премиер се извини за твърдението си, че в Австралия не е имало робство

Австралийският премиер се извини за твърдението си, че в Австралия не е имало робство

Свят

|
Пет, 12 Юни 2020г. 14:39ч.
Австралийският премиер се извини за твърдението си, че в Австралия не е имало робство

Австралийският министър-председател Скот Морисън се извини днес за думите си, че в Австралия "не е имало робство", предаде ДПА.

"Моите коментари нямаха за цел да обиждат и ако се е получило така, дълбоко съжалявам и се извинявам", каза Морисън на пресконференция.

През последните дни в някои страни бяха съборени паметници на хора, свързани с търговията с роби. Тези действия бяха част от разрастващото се глобално движение "Животът на чернокожите има значение".

Морисън засегна темата, когато беше попитан за евентуално премахване на статуи във Великобритания на изследователи като капитан Джеймс Кук, завладял Австралия за британската корона през 1770 г. "Това е било доста жестоко място. Но в Австралия не е имало робство", заяви вчера премиерът по местно радио.

Негови критици обаче изтъкнаха, че в Австралия е имало робство, включително жители на тихоокеански острови, отвличани и принуждавани да работят без заплащане в плантации за захарна тръстика в Австралия между средата на 19 и началото на 20 век, когато са били доведени над 62 500 души. Освен това аборигените са били хващани и принуждавани да работят без заплащане в продължение на десетилетия.

"Съвсем очевидно е, че когато оковаваш хора с вериги за врата и ги принуждаваш да ходят 300 километра, а после да работят във ферми за добитък за чуждоземни магнати, това е робство", заяви историкът Брус Паскоу.

Морисън каза, че не е от полза "да се влиза в безкрайна историческа полемика" по този въпрос. "Признавам, че е имало всевъзможни отвратителни практики. Не отричам нищо от това", заяви той.

mediapool.bg