Кламер БГ - Новини: Авария остави голяма част от Перник без вода

Авария остави голяма част от Перник без вода

България

|
Ср, 22 Ян 2020г. 08:04ч.
Авария остави голяма част от Перник без вода

Голяма част от Перник ще бъде без вода заради авария, съобщи БНР. Причината е спукан водоповрод. По ремонта на аварията работят общо три екипа. Не се знае колко време ще отнеме отстраняването й.

Междувременно голяма част от Перник, част от Батановци и няколко села остават без вода. Режимът от 15 ч. до 22 ч. няма да бъде спазен. Вода ще има само в три квартала и две села. Аварийните екипи ще работят и през нощта, ако се наложи.

Перник е на режим от 18 ноември. Очаква се в близките десетина дни яз. "Студена" да достигне мъртвия си обем от 2,4 млн. кубични метра вода, което означава, че вода ще има за още няколко седмици. Правителството предлага да се построи ново водопроводно трасе от София към миньорския град, по което да се подават по 300 литра в секунда, за да се обезпечи режимът в следващите няколко месеца. Количеставата трябва да дойдат от водосборната зона на яз. "Белмекен", откъдето ще бъдат вкарани в яз. "Бели Искър", а след това - пренасочени към Перник. Около плана все още има много неясноти.

Очаква се правителството да гласува този план в четвъртък. Той обаче все още не е получил одобрението на Столичния общински съвет, който трябва да даде разрешение за ползване на софийските тръби. Планът бе гласуван от пернишките общинари на извънредна сесия във вторник. Правителствената идея получи пълно одобрение. Освен това общинският съвет разреши на кмета Станислав Владимиров да започне възлагането на обществените поръчки за ремонт на пречиствателните станции и подмяна на част от градския водопровод. Кметството ще се опита да избегне дългите процедури, за да пести време и вероятно ще възлага поръчките директно.

mediapool.bg