Кламер БГ - Новини: Аванси по авторски права за музиканти и продуценти заради вируса

Аванси по авторски права за музиканти и продуценти заради вируса

Общество

|
Пет, 27 Март 2020г. 14:19ч.
Аванси по авторски права за музиканти и продуценти заради вируса

Музиканти, продуценти и автори ще си получат предсрочно в аванс възнагражденията за авторските и сроднитеим права, съобщиха от дружеството за колективно управление на сродни права в музиката ПРОФОН. То предприема тази мярка заради тоталното спиране на всички концерти, затварянето на магазините, които продават музика, блокирането на звукозаписния процес и заснемането на видеоклипове, заради мерките срещу разпространението на коронавируса.

Затова дружеството се е мобилизирало и ще плати шест месеца по-рано авансово част от авторските права на бранша, а финалното разпределение на възнагражденията ще стане през септември.

Така изпълнители, продуценти и автори на музика и текстове ще получат частично средствата за използването на репертоара им в секторите медии, препредаване и публично изпълнение. Решението на Управителния

съвет на ПРОФОН е продиктувано от безпрецедентната ситуация на пандемия, която удари силно целия творчески сектор.

"Екипът на ПРОФОН полага огромни усилия, за да помогне на изпълнителите и продуцентите в този тежък момент. Изплащането на възнагражденията за предходната година по устав и по закон се прави през септември, ние обаче ясно си даваме сметка, че средствата, които събираме и разпределяме, могат да се окажат ключови за оцеляването на много изпълнители и музикални компании. Реорганизацията на целия процес в толкова кратък времеви интервал и в дистанционен режим на работа изисква свръхмобилизация на всичките ни ресурси, човешки и технологични, но екипът ни е решен да направи всичко възможно, за да подкрепим гилдията", коментира изпълнителният директор на дружеството София Щерева.

Изплащането на авансови възнаграждения ще започне от 13 април, на сайта на дружеството са разяснени всички подробности за механизма.

Придържайки се към строгия си код за социална отговорност ПРОФОН е една от първите организации в света, която предприема активни мерки, които да са спасителен пояс за

изпълнителите и продуцентите на музика, посочват от дружеството.

mediapool.bg