Кламер БГ - Новини: Абортите: Тръмп се обяви "в полза на живота", но допуска изключения

Абортите: Тръмп се обяви "в полза на живота", но допуска изключения

Свят

|
Нед, 19 Май 2019г. 18:19ч.
Абортите: Тръмп се обяви "в полза на живота", но допуска изключения

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се обяви в събота, "твърдо в полза на живота", но с уговорката, че допуска изключения за бременност, настъпила при изнасилване или кръвосмешение, предаде Франс прес. Държавният глава говори, след като ред американски щати въведоха ограничения върху абортите, пояснява агенцията, цитирана от БТА.

"Както повечето знаят и за онези, които биха искали да знаят, (ще кажа, че) се обявявам твърдо в полза на живота с три изключения: изнасилване, кръвосмешение и защита на живота на майката - същата позиция като тази на Роналд Рейгън", обясни Тръмп в Туитър.

Президентът сподели мнението си за абортите, дни след като южният щат Алабама забрани всички аборти с изключение на животоспасяващите за майката и предвиди наказания до 99 годни затвор за лекарите-нарушители.

Въпросът за доброволното прекъсване на бременността ще бъде в центъра на следващата президентска кампания в САЩ през 2020 г.

Доналд Тръмп спечели на своя страна религиозната десница, поначало скептично настроена към разведения милиардер, с обещанието да назначи съдии - противници на абортите, във висшата съдебна инстанция на страната.

След избирането си президентът назначи във Върховния съд двама магистрати - Нийл Горсъч и Брет Кавано, тъй че съдиите прогресисти вече са малцинство в този огран - четирима от общо девет, отбелязва АФП.

Оттогава религиозната десница се надява Върховният съд лека-полека, стъпка по стъпка, да преразгледа историческото си решение, легализирало абортите.

След Алабама и Мисури забрани тази седмица абортите по-късно от осмата седмица на бременността.

Всички тези закони са в очебийно противоречие с ключовото решение от 1973 г. по делото "Роу срещу Уейд", гарантиращо правото на американките да абортират при нежизнеспособен зародиш (до 24-ата седмица на бременността).

Съответно съдилищата би трябвало бързо да блокират тези нормативни актове. Инициаторите им обаче не смятат да спрат дотук - те заявиха, че ще правят нови постъпки, докато стигнат до Върховния съд, с надеждата, че ще го убедят да преразгледа решението си от 1973 г.

Доналд Тръмп поиска освен това конгресът да забрани абортите при напреднала бременност. "Колкото до късните (че и повече) аборти, радикалната левица се цепи вътрешно по въпроса (. . .) Трябва да останем единни и да спечелим в името на живота през 2020 г.", написа той снощи в Туитър.

mediapool.bg