Кламер БГ - Новини: АНТАРКТИДА: Под карантина

АНТАРКТИДА: Под карантина

Свят

|
Вт, 23 Юни 2020г. 13:40ч.
АНТАРКТИДА: Под карантина

"Уцели десятката", ми каза преди дни професор Христо Пимпирев, с когато се видяхме на българска земя след 28–та антарктическа експедиция и корона-карантината. Защото най-чистият (все още) континент в света в момента, за първи път от 1819 година, когато човешки крак стъпва на ледовете, е затворен за останалата част от света.

Covid 19 го затвори за всички – за изследователи и логистици, за круизни кораби и индивидуални туристи. Докога ли? Никой не знае и не прави прогнози. А само сценарии за това как континентът да се опази чист, но и как антарктическата дейност, така важна за човечеството, да не спира. Защото на тази девствена земя няма вируси, но има опастност да се пренесат латентни бактерии от цивилизацията.

Когато в средата на февруари прекарахме 5 дни на китайската база GREAT WALL, коронавирусът все още беше мираж, нещо аморфно, непознато и далечно, нещо което нас не може да застигне. Нищо чудно - целият свят беше изненадан и неподготвен. Тогава единствената предпазна мярка беше спирането на круизни кораби с китайски туристи до Кинг Джордж, последната изходна точка за АНТАРКТИДА.

Всъщност, как започна, да я нарека, блокадата на Антарктида? Последните 10 български полярници-изследователи и логистици, които останаха след нас на Ливингстън, за да довършат проектите си и да зазимят базата, отпътуваха малко преди средата на март. Аржентина все още не беше затворена и по маршрута Ушуая-Буенос Айрес-Рим -София те буквално се измъкнаха по пантофи. У нас-двуседмична карантина, но това не са хора, които мърморят и се оплакват /все пак цял месец прекарах с тях/ и всеки си намери занимание, включително и рисуване!

Към 20 март обаче чилийската и аржентинската база ограничиха достъпа от и до континента. Тогава корабът ЕСПЕРИДАС от испанската кралска армада, който обслужва базите, включително и нашата, направи принудителна обиколка из Атлантическия океан с испанските полярници.

И тъй като Пунта Аренас и Ушуая са вече затворени корабът тръгна на север и през Монтевидео /Уругвай/ испанските полярници летяха за Мадрид.

Украинците от базата "Бернардски" пък прекараха 20 дневна карантина в Чили. Само онзи, който е бил месеци наред сред ледовете, може да си представи как са се чувствали антарктиците заради тази "околосветска обиколка".

Днес, естествено наложената от природата (сега там е зима) и от слабата човешка популация (само от 1000 до 5000 души през този сезон пребивават на полярните станции), карантина е по неизбежност затегната.

АНТАРКТИДА е недостъпна.

Защото АНТАРКТИДА винаги е изненада. Усетих го още в пъуването натам.

В момента на чистия, но затворен континент, все още леден ,но и той засегнат от климатичните промени, има около 1000 зимуващи антарктици, които с настъпването на южното лято през ноември трябва да се приберат, за да дойдат нови хора, които да поемат вахтата. Защото летният за тамошните географски ширини сезон е най-усиленият за учените, когато се събират данните от ледените пространства. Дали там ще има изследователи и през южното лято - октомври 2020-март 2021 - зависи единствено от характера на пандемията.

В момента двете изходни точки за полуострова - Пунта Аренас, Чили и Ушуая, Аржентина - са затворени. Ако все пак пътуването до АНТАРКТИДА е наложително, режимът е следният: при пристигането в която и да било от двете точки задължително си правиш PCR тест, после 2 седмици карантина и, преди заминаването за острова, отново PCR тест. Твърде скъпо занимание, като се имат предвид дори само цените на хотелите там.

Чилийският научно-изследователски кораб КАРПУХ, с който нашата група пристигна на българската база и с чийто екипаж преплавахме протока Брансвилд, сега стои на котва в Пунта Аренас и чака добри времена.

На котва в испанската Картахена е и ЕСПЕРИДАС, на който капитанът ни изненада с торта за рожденния ден на ПРОФЕСОРА. Сега на него са научните проби от всички бази, които до този момент заради карантината никой не можеше да получи. Очакваме обаче до седмица да са при нас, надява се Христо Пимпирев.

Засега са отменени всички съвещания на антарктическите организации, а COMNAP, съветът, координиращ логистиката за предстоящия сезон, работи online. Професор Пимпирев, който участва в съвещанията, каза, че се обмислят два сценария за АНТАРКТИДА - един добър и един лош.

Да започна с лошия. Ако пандемията продължи в Чили, Аржентина и Уругвай (Монтевидео се очертава като третият изходен пункт), корабите тръгват от собствените си държави, спират само за зареждане в съответните пристанища и оттам директно за АНТАРКТИДА. Научните програми ще бъдат минимализирани или дори отменени, на континента ще отидат само логистиците, за да вземат данните от съответните уреди и да поправят сградите след тежката зима, която сега се вихри там. За нас този сценарий е лош и защото нямаме кораб и пак само контактите на Христо Пимпирев с испанските антарктици ще трябва да свършат работа. На полярната ни база ще може да се остане две седмици, там е започнат и строежът на новата модерна научно-изследователска лабораторатория. Той обаче може да бъде и временно спрян.

Да се надяваме все пак на добрия сценарий, според който, ако се отворят градовете в Южна Америка, антарктическата кампания ще бъде както досега като се спазват всички противоепидемични мерки. В момента се преговаря за "чист коридор" само за антарктици по маршрута Сантяго-Пунта Аренас-Кинг Джордж-базите.

Всичко обаче е само засега, казва Христо Пимпирев, решения най-вероятно ще вземем през септември.

А дотогава на мен ми остава споменът за безкрайните ледове и чудесните хора, които срещнах там, на учените им остава надеждата, че пак ще изследват водите и скалите. А за непозналите все още Антарктида – остават и легендите. Като тази за нацистките бази в пещерите на Ледения континент.

Иска ми се да напиша: Следва продължение... А дано, ама надали.

mediapool.bg