Кламер БГ - Новини: Безхаберие на властта затвори магистрала "Струма" край Дупница

Безхаберие на властта затвори магистрала "Струма" край Дупница

България

|
Ср, 14 Авг 2019г. 19:04ч.
Безхаберие на властта затвори магистрала "Струма" край Дупница

Безхаберие на управляващите затвори магистрала "Струма" в участъка между Дупница и Бобошево за неопределено време в най-натоварения сезон. Причината е, че надлезът край Дупница е сериозно увреден от огромния пожар в разположен под него склад за отпадъци. Той избухна във вторник около 17 часа, бе потушен на следващия ден, но силно е увреден мостът и трябва да се ремонтира.

Снимки: БГНЕС

Това нямаше да се случи, ако са били спазени законовите разпоредби и в сервитута на съоръжението не е имало отпадъци и предприятие. Но дейността му в близост до съоръжението е била разрешена от Регионалната инспекция по опазване на околната среда (РИОСВ) в Перник на неясно какво основание. Съгласно закона в сервитута около моста не може да има нищо.

Нещо повече, санкциите налагани от РИОСВ на "Феникс Дупница" не са имали никакъв ефект. Нарушителят също е бил наясно, че погазва законите, но изглежда не е и предполагала какво може да се случи.

Всичко това стана ясно от обясненията на заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков в Шумен, където заедно с премиера Бойко Борисов инспектираха строежа на магистрала "Хемус".

"По отношение на самото сметище, доколкото получаваме информация, част от съоръжението за третиране на отпадъци е разрешено от РИОСВ, част от него е неразрешено, т.е. капацитет е бил изчерпан, по думите на самия собственик, като той е започнал да депонира нерегламентирано. Общината не се е погрижила, имаме сигнали от зам.-областен управител, от кмета до РИОСВ, сигнализирани са съответните институции. Нямало е действия. За съжаление, проект с европейско финансиране е нарушен в най-тежкия момент, когато има засилен трафик в посока Гърция." Това каза Николай Нанков, докато ресорното Министерство на околната среда отново предпочете да запази мълчание.

Така след като години наред властта си е затваряла очите за вършените безобразия, сега, когато ще трябва да извади нови милиони за отстраняване на щетите, държавната машина заработи.

Премиерът Бойко Борисов се закани "който е позволил това, да си понесе отговорността".

Агенция "Пътна инфраструктура (АПИ) даде собственика на склада – фирмата "Феникс Дупница", на прокуратурата. Обвинението веднага образува досъдебно производство за причиняване на пожара (чл. 330 от НК). Предвиденото наказание е затвор до 8 г. АПИ ще предяви и иск към фирмата заради нерегламентираното сметище. Ако се съди от финансовия й отчет, компанията не е голяма и приходите й за 2018 г. са били над 1.7 млн. лв., а печалбата 165 хил. лв., като година по-рано е била дори на загуба.

Задействана е процедура по отнемане на лиценза на "Феникс Дупница"

Най-вероятно лицензът на фирма "Феникс Дупница", която е превърнала в незаконен склад терена под надлеза на магистрала "Струма", ще бъде отнет, каза директорът на РИОСВ-Перник Пламен Ангелов пред БНР. Той твърди, че обгазяването от горящите пластмасови и хартиени отпадъци, сред които и опаковки от лекарства, не е опасно за хората. Уточни, че най-потърпевши са били селата Блажиево и Джерман.

"Всички резултати са под допустимите норми", заяви Пламен Ангелов. На сайта на РИОСВ-Перник няма и ред информация по случая. Няма данни и в ежедневния бюлетин за качеството на атмосферния въздух на Изпълнителната агенция по околна среда .Екоминистерството също не казва нищо по случая, докато местното население е в паника.

След като цял ден мълчаха вечерта от РИОСВ- Перник разпространиха официално съобщение по случая.

РИОСВ ще премине към процедура по отнемане на разрешението на "Феникс Дупница" за извършване на дейности с отпадъци, след изтичане на законовия срок за обжалване на издадените актове и наказателни постановления и, е посочено в съобщението.

В него се казва още, че през годините РИОСВ - Перник многократно е извършвала проверки и е налагала санкции на "Феникс-Дупница" за съхранение на неопасни отпадъци на неразрешени за целта терени, един от които е под моста на магистрала "Струма". На дружеството са съставени общо 9 акта и наказателни постановления.

Последната проверка от РИОСВ - Перник е извършена на 23 май 2019 г. и отново е установено съхранение на отпадъци извън разрешените площадки на дружеството.

"Феникс-Дупница" ООД има разрешение за извършване на дейности с отпадъци, но за други терени в района. Затова е издадено предписание да бъдат преместени и почистени отпадъците от в срок до 31 юли 2019 г. Предписанието не е изпълнено, за което на фирмата са съставени два акта – за съхранение на неопасни отпадъци на неразрешено за това място и за неизпълнение на предписание по Закона за управление на отпадъци (ЗУО).

През февруари 2019 г. е съставен акт за нарушение на ЗУО за съхраняване на неопасни отпадъци на неразрешено място. Наложена е санкция от 5000 лв., която е в съдебна процедура.

През миналата година е съставен акт за липса на отчетност при транспортиране на отпадъци, за което на дружеството е наложена глоба от 2000 лв.

През 2013 г. са съставени три акта с наказателни постановления – третиране на отпадъци на неразрешени за това места с глоба от 3000 лв.; третиране на неопасни отпадъци без регистрационен документ по ЗУО и санкция от 8000 лв.; извършване на неконтролирано третиране на неопасни отпадъци и санкция в размер на 1400 лв.

В периода между 2010 и 2012 г. година има съставени и още два акта и са издадени съответните наказателни постановления.

Опустошителният пожар

Пожарът край пътен възел "Дупница" на магистрала "Струма" избухна на 13 август около 17 часа, след като се запалиха съхранявани нерегламентирано отпадъци – полиетиленови опаковки и лекарства. Огънят се пренася и засяга голяма площ от сухи треви и храсти в посока Балановски рид. Гъсти, черни облаци дим се спускат над магистралата.

Движението се спира и се пренасочва по стария първокласен път E79.

Цяла нощ пожарникарите гасят огъня. В сряда боклуците вече са разчистени под моста.

Нарушителят - "Феникс Дупница"

Нерегламентираните отпадъци под моста са били на фирмата "Феникс Дупница". Управителят Кольо Илиев призна, че не е било редно полиетиленовите отпадъци и опаковки от лекарства да бъдат съхранявани под моста на магистралата. "Полиетиленовият отпадък трябваше да отидe за изгаряне в ТЕЦ "Бобов дол", каза Илиев пред БНР.

Според него палежът е умишлен. "От магистралата хвърлиха нещо запалително и така огънят тръгна", заяви той пред бТВ. Макар да не знае какво е хвърлено, той не смята, че е цигара, а нещо по-голямо.

"Феникс Дупница" има няколко големи бази за изкупуване, предварително третиране и преработка на хартия, пластмаса, черни и цветни метали. Дружеството е санкционирано три пъти за последните 5 години, като наложените му глоби възлизат на близо 20 000 лева.

Едната глоба е за неправилно и неразрешено складиране на тютюнев прах, който е изсипван на сметището на Дупница, когато Кольо Илиев е бил и оператор на депото. Друга глоба е за запалване на същото сметище през 2014 г., когато магистралата още не е минавала оттам, съобщи БНР.

Дружеството "Феникс Дупница" е регистрирано през 1996 г. Капиталът му е 5000 лв., разпределен между Камен Димитров (50 лв.), Вера Ушатова (50 лв.), Емилия Алексиева (250 лв.), Елка Илиева (650 лв.) и Кольо Илиев (3950 лв.). Основната му дейност е рециклиране и сортиране на отпадъци. За компанията работят около 50 души.

Приходите му за 2018 г. възлизат на над 1.7 млн. лв. Почти същите са били и година по-рано. Печалбата на дружеството е била 162 хил. лв. през миналата година, докато през 2017 г. е било на загуба от 144 хил. лв., показва финансовият отчет на "Феникс Дупница".

Мостът е силно засегнат

Първият оглед и проверка на моста в сряда показа, че съоръжението е засегнато и преминаването през него е забранено, съобщиха от АПИ.

Инспекцията е направена от специалисти на Института по пътища и мостове в АПИ и на строителя на съоръжението "Главболгарстрой". Обследвани са стълбовете, ригели, фуги, греди и лагери.

"От пожара са засегнати 13 колони, от които 5 сериозно, 2 ригела, 3 греди, отводнители и няколко лагера на моста. Констатацията на експертите е, че части от моста и двете платна са силно засегнати от пожара и с оглед безопасността на движение е задължително спиране на трафика", посочват от АПИ.

Началникът на областното пътно управление в Кюстендил Юлияна Божилова каза пред журналисти, че няма нанесени поражения от пожара върху пътната настилка на магистрала "Струма". Тя уточни, че с цел безопасност движението се пренасочва по главен път Е79, като вече са поставени табели.

Нито АПИ, нито Божилова се ангажираха кога ще бъде пуснато отново движението. В същото време в Шумен Николай Нанков обеща до края на деня да са ясни срокът за възстановяване на движението и колко ще струва ремонтът.

Становището на специалистите обаче е, че преди да започнат спешните аварийно-възстановителни дейности е необходимо да се направи обстойна оценка на състоянието на моста и допълнителни проучвания за да започне поетапното възстановяване на движението.

След като има точна количествено-стойностна сметка за необходимите ремонти, АПИ ще предяви иск към собственика на предприятието, направило нерегламентираното сметище, предизвикало пожара.

От АПИ напомнят, че в сервитута на пътя, включващ според Закона за пътищата проекцията на съоръжението плюс два метра ограничителни ивици от двете му страни, е забранено депонирането на отпадъци.

Спешна проверка на всички мостове

Междувременно председателят на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски разпореди на директорите на всичките 27 областни пътни управления в страната да извършат обход на всички съоръжения за наличие на нерегламентирано използване на пространството под тях и прилежащия сервитут. Това трябва да стане до 23 август, е посочено в съобщението на АПИ.

В същото време читатели на Mediapool сигнализираха за депониране на земна маса и отпадъци под мостовете на бившата магистрала "Люлин", която стана част от магистрала "Струма".

Частично бедствено положение в Дупница

Все още няма информация за степента на обгазяване на района и на самия град Дупница, но кметът Методи Чимев издаде заповед за бедствено положение за част от населените места в близост до пожара.

Екипи на Районната инспекция на околната среда и водите от Перник са на мястото, за да следят за замърсяване на въздуха. Информация за работата им няма.

Екологът Тома Белев смята, че отговорността за случилото се е на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

"Сега ако кажа, че МОСВ е виновно за затварянето на магистрала "Струма", ще кажете, че си измислям, но сами се убедете. Собственикът на склада за отпадъци, който се запали под виадукта, заяви, че тоновете пластмаса били само временно там, защото ТЕЦ "Бобов дол" спрял да ги приема. А кой разреши без ОВОС (екооценка) ТЕЦ "Бобов дол" да гори отпадъци? Ако беше проведена процедура по ОВОС, не мисля, че щяхте да видите тонове пластмасови отпадъци под магистрала "Струма", нито вагони с италиански отпадъци край Дупница", написа Белев във Фейсбук.

mediapool.bg