Кламер БГ - Новини: АКФ сезира ОЛАФ за ремонт на несъществуващ рибарски порт във Варна с европари (видео)

АКФ сезира ОЛАФ за ремонт на несъществуващ рибарски порт във Варна с европари (видео)

България

|
Пет, 05 Март 2021г. 16:32ч.
АКФ сезира ОЛАФ за ремонт на несъществуващ рибарски порт във Варна с европари (видео)

Антикорупционният фонд (АКФ) сезира Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ за потенциални нередности по европроект за изграждане на рибарско пристанище за 14 млн. лв. от община Варна. В детайли, става въпрос за инвестиция за модернизация и реконструкция на пристанище в местността "Карантината" във Варна, а проблемът е, че пристанището е изградено от нулата едва след получаването на средствата по програмата. Случаят стана известен от разследване на журналиста Спас Спасов от "Дневник".

АКФ е сезирал и дирекцията "Защита на финансовите интереси на ЕС" (АФКОС), Изпълнителна агенция "Сертификационен одит на средствата от Европейските земеделски фондове" и Министерството на земеделието, храните и горите.

"Ще следим реакцията на отговорните български и европейски институции и ще направим всичко възможно интересите на българските и европейските данъкоплатци да бъдат защитени по най-добрия начин", заяви Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

Предисторията

През 2017 г. Община Варна кандидатства по европрограмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г., в рамките на сектор "Инвестиции в съществуващи рибарски пристанища" с проект за "модернизация и реконструкция на рибарско пристанище "Карантината" в район "Аспарухово". Проектът е за почти 14 млн. лв. без ДДС, като около 8 млн. от тях са от ЕС, а останалите близо 6 млн. лв. са от варненския бюджет. Условията по мярка

"Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки" изрично посочват, че е недопустимо подпомагането на изграждането на новопостроени пристанища или новопостроени рибни борси. Допустими са само инвестиции за подобряване на инфраструктурата на вече съществуващи рибарски пристанища.

Според журналистическото разследване рибарско или каквото и да е друго пристанище не съществува в местността "Карантината" чак до получаването на средствата по европейската програма. Строителството на пристанището започва на 21.05.2019 г. До този момент това е тесен и див плаж в южния край на Варненския залив, а единствената конструкция на плажа е метален мостик, който навлиза на 30 метра в морето. Това е видно и от архивните снимки и от сателитни изображения, и от свидетелствата на местните хора.

По документи, обаче, пристанището "възниква" още в края на 2016 г., няколко месеца преди подаване на документите за кандидатстване по проекта. С Решение от 4 октомври 2016 г. Министерски съвет (МС) предоставя на Община Варна правото да управлява чeтиpи държавни имoтa c oбщa плoщ 3.5 дĸa в paйoна на "Карантината". На 14.11.2016 г. Община Варна получава Удостоверение за експлоатационна годност за рибарско пристанище в местност "Карантината". Областният управител на Варна обявява, че "на територията на Варна няма рибарско пристанище", но че "вече има регистрирано такова и държавата прехвърли 4 декара площ за изграждането му".

Пристанището е вписано в регистъра на пристанищата на 14 декември 2016 г., непосредствено преди подаването на проектната документация за финансиране по Европейската програма.

В документите "виртуално пристанище"

Според източници на "Дневник", към документите за кандидатстване са добавени и снимки на виртуалното пристанище, направени с помощта на подвижни понтони, сглобени като плаващи кейове.

С второ Решение на МС от 30 юли 2017 г. Община Варна получава безвъзмездно право на строеж върху част от морското дъно с цел "модернизиране и реконструкция на пристанището – пристрояване и надстрояване на съществуващото хидротехническо съоръжение и изграждане на нови пристанищни съоръжения".

Видео Varna Drone

В информационната система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър имотът обаче продължава да фигурира като морски плаж чак до август 2018 г., когато частта от морския плаж, по документи вече представляваща "пристанище", внезапно изчезва от системата. За това още тогава сигнализира неправителствената организация "Камара на геодезистите в България". Промяната се удостоверява със скрийншотове от сайта на системата преди и след датата на извършената промяна, които разследването на Спас Спасов цитира.

Варна не реконструира, а изгради ново пристанище

Така на практика се получава, че Община Варна е получила целенасочено финансиране за реконструкция, което е било използвано за строеж на чисто ново рибарско пристанище (УЕГ от 14.11.2016 г., кандидатстване по програмата – 2017 г.), което преди това е съществувало само документално. След получаването на средствата, на мястото на плажа действително е построено пристанище със статут на рибарско, но с фактическо ползване за домуване на круизни яхти, както показват актуалните снимки.

mediapool.bg