Кламер БГ - Новини: АЕЦ ”Белене-3”? Отложете ентусиазма!

АЕЦ ”Белене-3”? Отложете ентусиазма!

Интервюта

|
Ср, 21 Авг 2019г. 09:37ч.
АЕЦ ”Белене-3”? Отложете ентусиазма!

С процедурата за избор на стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене" само ще похарчим едни сериозни пари за съгласуване с ЕК, ще "поконсултираме и ще ни поконсултират едни и други” и след 3-4 години ще се откажем, защото проектът няма да мине пред Европейската комисия.

Това мнение изрази в интервю за Mediapool председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски, който е дългогодишен ядрен експерт с опит в държавния и частния сектор.

По думите му сред кандидатите за довършване на ядрения строеж има класни играчи, но и спекулативни, а моделът, който се предвижда, е сбъркан. Готви се най-рисковият и трудно управляем модел на ядрен проект, т.нар. модел на "множествени контракти”, казва още той.

Г-н Хиновски, вече са ясни кандидат-инвеститорите във възобновяването на строежа на АЕЦ "Белене"? Сред тях виждаме както световни имена от ядрения бизнес, така и странни концерни с фирми, свързвани с небезизвестния енергиен бизнесмен Христо Ковачки. Министър Петкова определи това като сериозен интерес. Възможно ли е този път да се реализира над 30-годишният проект?

Ще припомня моя любопитна прогноза, публикувана през 2006 .г в един централен седмичник, че ако АЕЦ”Белене”, (ставаше дума тогава за АЕЦ”Белене-2”!), се случи по модела, по който се готвеше, аз ще се прекръстя на "Хасан Хиновски”...Това ни скара с тогавашния министър на енергетиката Милко Ковачев.

Аз не се прекръстих, защото проектът се провали. А в обосновката и анализите на провала на проекта през 2012 г. участваше сегашния министър на енергетиката Теменужка Петкова като изпълнителен директор на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Сега, като че ли г-жа Петкова не е запомнила множеството порочни практики на тогавашните пишман - менажери на проекта и тотално сбъркания модел! Сега същите, но вече като "експерти и менажери”, изничат от задните редове на кандидат-инвеститорите, потриват ръце....Сега нещата се повтарят в същия погрешен ред – готвим се авансово да харчим едни огромни пари за един сбъркан модел, без да знаем колко ще ни струва в края на краищата този проект. Готви се да бъде приложен най-рисковият и трудно управляем модел на ядрен проект, т.нар. модел на "множествени контракти”.

Част от кандидатите бих класифицирал като спекулативни играчи – никому неизвестни току-що скалъпени консорциуми като ИПК и УП ЕООД, Консорциум "Електроцентрала Белене”,Консорциум "АЕЦ Белене” и други. Без имидж, без ядрен опит, с неясни капитали, въобще "one man show”…. . Аз личнo подозирам, че зад тях се крие значителен офшорен капитал на неизвестни бизнесмени от изток.

Иначе други от кандидатите са първокласни. Но тепърва ще чуем техните условия. И изискванията на ЕК, с които години наред ще се борим.

Нали още преди години беше дадена зелена светлина от Брюксел за АЕЦ "Белене"?

Тепърва предстои тежка, няколкогодишна фаза на съгласуване на проекта с Европейската комисия. Наивно и глупаво звучат думите на изпълнителния секретар на "Булатом" от

преди дни, че "понеже технологията е същата, само формално ще се препотвърди започналата с ЕК съгласувателна процедура”.Той дори не знае, че за АЕЦ”Белене-2” съгласувателната процедура бе започната, но паради неодобрения тогава технически проект и излизането от проекта на стратегическия инвеститор немската RWE тя не бе завършена.?!

За тази част от процеса при сегашната процедура не се говори. Какво трябва да се направи?

Сега българската държава (не НЕК, ЕСО или БЕХ !), трябва да представи куп доказателства, че този проект е част от Енергийната стратегия на България (а такава няма), че механизмът за капацитетите (такъв също все още нямаме) е в съответствие и отчита тази нова мощност. Че това е най-изгодният от икономическа гледна точка като себестойност на енергията проект на генерираща мощност. Че всички нови изисквания на европейските ядрени регулиращи органи относно безопасността и риска са отчетени и изискванията на ЕВРАТОМ по отношение на доставките на свежо ядрено гориво и отработилото ядрено гориво ще се спазват. Трябва да се покаже и, че е налице концепция за съхранение на радиоактивните отпадъци, която не в конфликт с местни структури и организации, че инвестирането на публични средства в проекта ще бъде ограничено, че държавата е разработила приемлив за ЕС модел за изпълнение на задълженията й по редицата международни конвенции в областта на ядрената енергетика. Ще е необходимо държавата да представи предварителния пазарен модел за изкупуване на енергията, и така нататък. Няма да ни се размине и трябва да очакваме тежък дебат с ЕК по отношение на критичната оценка на националния план по пакета "Енергия и климат" и как този проект се вписва в него.

Тази фаза продължи няколко години за Унгария и Румъния (при готова техническа оферта, каквато "Белене" няма да има скоро!), въпреки че те имаха сериозната кадрова обезпеченост с опитни ядрени специалисти и юристи, както и със специалисти по енергийни пазари и маркетинг.

Имат ли, според вас, капацитет българските експерти, назначени в комисията по оценката на заявленията, да изготвят адекватна къса листа с кандидат-инвеститорите, които ще бъдат поканени да подадат обвързващи оферти?

На настоящия момент НЕК, ако въобще има потенциала за такава сложна задача, трябва да изготви кратката листа и да покани участниците за начало на преговорите, от които трябва да се получат условията на кандидатите и тяхната концепция за развитие на проекта, съблюдаване на ЕВРАТОМ, степен на българското участие, очаквания бюджет, корпоративните процедури за управление на рисковете за компрометиране на срока и бюджета, както може би най-важното – стратегията за съхраняване на отработилото гориво и радиоактивните отпадъци.

Преди това НЕК трябва да се опита да формулира приемлива за България национална концепция за развитие на проекта и неговия модел за управление. Разговорите трябва се провеждат открито, протоколите от резултатите и обсъжданите теми и откритите въпроси да се публикуват на страницата на НЕК. Не е възможно обаче задачата да бъде изпълнена, а и България не разполага с достатъчно кадри, ако в преговорите не бъдат включени специалисти от направление "Нови мощности” в АЕЦ "Козлодуй", както опитни ядрени енергетици, ръководили вече успешно големи ядрени проекти у нас и в чужбина.

Тогава каква е вашата прогноза за развитието на проекта?

Негативна. Същата като през 2006 година, като отчитам редица обективни факти – повторение на сбъркания модел и същите играчи в миманса, инфраструктурните проблеми на площадка "Белене", необходимостта от наливане на много публични средства в проекта, което ЕК няма да ни разреши лесно, "наличния фонд" от ентусиазирани специалисти и фирми без опит, които вече "запретват ръкави да строят завод".

Добре и оптимистично за мен звучат декларациите на министър Петкова, че няма да се допусне отклонение от изискването АЕЦ "Белене" да бъде проект на пазарен принцип – т.е. без държавни гаранции и без дългосрочен договор. Но, все пак в медиите се прокрадват тревожни за мен издайнически намеци в нейни изказвания, че чак след разговорите в кратката листа, ще стане ясно ще се "наложи ли предоставянето на държавна гаранция".

А това означава, че всички рискове по този ненужен проект ще се прехвърлят на държавния бюджет, а чрез него и на нас - обикновените граждани, на българската индустрия, на поколенията. Но, откровено казано, това е неизбежно, защото този проект е непазарен: при очаквана цена на енергията в диапазона 180 - 220 лева за мегаватчас, тя няма да може да се продава на никоя борса, дори при прогнозите за ръст на цените на базовата енергия там до 60-70 евроа за мегаватчас към 2035 гдина. Т.е. ще се случи неизбежното - рязък ръст на цената "задължения към обществото” (дори при тогава либерализирания пазар тя ще трябва да остане!)

Моята прогноза е, че в близките години ще похарчим едни сериозни пари във фазата на съгласуване с ЕК, ще "поконсултираме и ще ни поконсултират едни и други ” и след 3-4 години ще се откажем. Жалко, че така ще се пропилее ценно време за осъществяване на единствения реализируем проект

- блокове VІІ и VІІІ в АЕЦ "Козлодуй" като заместващи мощности на сегашните блокове.

mediapool.bg