Кламер БГ - Новини: АЕЖ: Отговорността за Сидеров е на политиците, които го използват

АЕЖ: Отговорността за Сидеров е на политиците, които го използват

България

|
Ср, 02 Окт 2019г. 17:01ч.
АЕЖ: Отговорността за Сидеров е на политиците, които го използват

Докато Волен Сидеров умело се възползва от достиженията на демокрация, за да я саботира, отговорност трябва да бъде търсена от личностите, които го използват или са го използвали, за да постигнат свои политически и професионални цели, заявява Асоциацията на европейските журналисти – България по повод скандалното поведение на лидера на "Атака" Волен Сидеров в ефира на БНТ.

Ръководството на държавната телевизия начело с директора й Емил Кошлуков поиска от ЦИК и медийния регулатор (СЕМ) изключването на "Атака" от споразумението за предизборни участия в БНТ. Кошлуков дори разпореди Сидеров повече да не бъде канен в БНТ, докато не поднесе извинение. Лидерът на "Атака" обаче се обяви жертва на цензура, задето му бе спрян микрофона по време на предаването "Референдум" във вторник вечерта и се закани да съди БНТ.

СЕМ обяви в позиция, че той "наруши грубо правилата за провеждане на политическия дебат в студиото на БНТ" . Най-вероятно същото ще констатира и ЦИК, но това няма да промени нищо, тъй като Законът за радио телевизия дава право на парламентарните партии да участват в предизборните предавания на обществените медии БНТ и БНР. Това означава, че ако те спрат да канят Сидеров, както се закани Кошлуков, вече са в нарушение на закона и ще им бъдат наложени глоби.

Ето защо Асоциацията на европейските журналисти адресира отговорността към личностите, благодарение на които Сидеров може безнаказано да гази правилата.

АЕЖ изразява солидарност с екипа на предаването "Референдум" и журналистите от БНТ и поздравява водещата Добрина Чешмеджиева за достойното поведение в трудна ситуация и Съвета за електронни медии за бързата реакция.

"Категорично заявяваме, че никой няма право да демонстрира такова неуважение към обществените медии и цялата им аудитория", се казва в декларацията.

"По най-груб начин, Волен Сидеров злоупотребява с правата, които законите на България му дават. Намираме се в предизборна кампания, БНТ е задължена да покани представител на неговата партия, т.е. няма как да ограничи присъствието му и тъй като се ползва с депутатски имунитет, не може да му бъде потърсена отговорност за поведение, което прилича на хулиганство.

И докато Волен Сидеров умело се възползва от достиженията на демокрация, за да я саботира, отговорност трябва да бъде търсена от личностите, които го използват или са го използвали, за да постигнат свои политически и професионални цели", посочва АЕЖ.

По-нататък се припомня фактът, че преди да оглави БНТ, Емил Кошлуков е избрал да бъде програмен директор в партийната телевизия на "Атака", въпреки че нейният директор Волен Сидеров нахлу и вилня в БНТ през 2013 г. :

"Генералният директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков заяви в сряда, че разпорежда лидерът на "Атака" да не бъде канен повече в БНТ. Бихме искали да припомним обаче, че Сидеров не се държи така от снощи, а от години. През 2013 г. точно този политик нахлу в сградата на националната телевизия. Това явно не е попречило на настоящия генерален директор да работи именно в телевизията на екстремистката партия "Атака", а след това на СЕМ да признае точно този опит на Кошлуков, за да го допусне до конкурса за заемане на длъжността, а след това и да го избере.

Как да очакваме хулиганските изстъпления на Сидеров да бъдат възпрени, щом той, политическа партия "Атака" и на практика партийната телевизия "Алфа" са били използвани по такъв начин за кариерно развитие?"

АЕЖ напомня и как Кошлуков, като водещ на предаване в БНТ, допусна Сидеров да оказва натиск в ефир за уволнението на неудобен нему журналист:

"Припомняме също, че последният път, когато Сидеров направи скандал в БНТ бе през миналата година, когато бе поканен именно от бившия си служител Емил Кошлуков в предаването "Още от деня". Тогава Сидеров от позицията на коалиционен партньор в правителството си позволи да оказва недопустим натиск за уволнението на неудобен за него журналист. И за разлика от вторник вечер, политикът не получи подобаващ отговор от страна на водещия, настоящ генерален директор."

"Не на последно място, държим да отбележим, че авторитетът на Българската национална телевизия трябва да бъде защитаван и граден. За съжаление, този авторитет се подронва и отвътре.

Сервилното отношение към силните на деня, демонстрирано в някои предавания, създава подобно усещане у политиците, че могат да безчинстват в ефира на БНТ и да се подиграват на журналисти и зрители. За пример можем да дадем интервютата, които Георги Любенов направи с Никола Филчев, Сотир Цацаров и Вежди Рашидов. Тези интервюта са пример за всичко друго, но не и за журналистика, каквато би трябвало да представя една телевизия, служеща на обществото", завършва позицията си АЕЖ.

mediapool.bg