Кламер БГ - Новини: WWF: Министерство на екологията пуска незаконни сечи в природните паркове

WWF: Министерство на екологията пуска незаконни сечи в природните паркове

България

|
Ср, 21 Септ 2022г. 18:29ч.
WWF: Министерство на екологията пуска незаконни сечи в природните паркове

WWF: Министерство на екологията пуска незаконни сечи в природните паркове

В края на август и началото на септември МОСВ издаде нови разрешения за сеч и и то не само в Национален парк “Пирин” но и в “Рила”, и в “Централен Балкан”. Те са формулирани като “план-извлечения за поддържащи и възстановителни дейности в горите” и са за дейности, идентични с отменените от съда в разрешението за НП “Пирин” от 2019 г., алармира в сряда природозащитната организация WWF.

“Тези разрешения са незаконосъобразни и са в директен конфликт с постановеното от ВАС”, коментира Добромир Добринов, експерт по природозащитно законодателство във WWF.

“WWF ще обжалва пред съда предвидените в Национален парк “Пирин” сечи, с основен аргумент нищожност, поради противоречие с влязло в сила съдебно решение. Призоваваме и директорите на другите два национални парка да не дават зелена светлина на сечите, за да не погазват директно решения на съда”, допълва Добринов.

“Това е поредното решение на Върховния административен съд, в което се потвърждава нуждата от стриктно и ограничително прилагане на изключенията от забраните за различни човешки дейности в националните паркове. Надяваме се това решение да помогне за разбирането, че към опазването на горите в националните паркове не може да се подхожда с чисто лесовъдските методи и основания, както към останалите горски територии в страната“, посочва още Добринов.

Природозащитната организация припомня, че през август спечели поредната съдебна битка за опазване на Национален парк “Пирин”. След повече от три години на прекратяване и бавене на делото на първа инстанция, Върховният административен съд окончателно отхвърли решение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за сечи в парка с аргумента, че противоречи на два закона и че тези сечи могат да повлияят негативно на дивата природа, чието опазване е основна цел в националните паркове.

Броени дни след оповестяване на решението на съда МОСВ не се съобрази с него и издаде нови разрешения за сечи и в трите национални парка - "Пирин", "Рила" и "Централен Балкан".

mediapool.bg