Кламер БГ - Новини: Maкрон критикува англоезичните медии за отразяването на атентатите във Франция

Maкрон критикува англоезичните медии за отразяването на атентатите във Франция

Европа

|
Пон, 16 Ноем 2020г. 10:53ч.
Maкрон критикува англоезичните медии за отразяването на атентатите във Франция

Френският президент Еманюел Макрон изрази недоволство пред в. "Ню Йорк таймс" от начина, по който редица англоезични медии са отразили неотдавнашните джихадистки атентати във Франция. Той ги обвини, че легитимират насилието със своето неразбиране на положението във Франция, съобщи Франс прес.

"Когато Франция беше нападната преди пет години, всички нации по света ни подкрепиха", заявява Макрон, цитиран във френската версия на публикувана снощи в сайта на "Ню Йорк таймс" статия.

"И когато в този контекст виждам много вестници, които, струва ми се, идват от страни, споделящи нашите ценности, които пишат в държава, дете на Просвещението и на Френската революция, да легитимират тези прояви на насилие, да казват, че в основата на проблема е това, че Франция е расистка и ислямофобска, аз казвам, че основните принципи са загубени", добавя френският президент.

В същата статия журналистът от "Ню Йорк таймс" Бен Смит пише, че Макрон обвинява англоезичните медии, по-специално американските, че се стремят "да наложат собствените си ценности на едно различно общество". Според Смит Макрон Макрон ги упреква, че не разбират "светския характер на Франция, в която има активно разделение между църквата и държавата още от началото на 20-и век".

Макрон изрази съжаление за относителната плахост на международната подкрепа след последните атентати в страната му и заяви, че Франция няма да промени правото си на свободно изразяване, "защото другаде са шокирани от него".

В интервю, публикувано от онлайн списанието "Льо гран континан" (Големия континент), френският президент отбелязва, че "преди пет години, когато убиха тези, които правеха карикатури (в седмичника "Шарли ебдо"), цял свят премина в шествие в Париж и защити тези права".

"Сега имаме заколен учител, няколко души заколени. Много от съболезнованията бяха сдържани", каза той, имайки предвид убийството на учителя Самюел Пати на 16 октомври и на трима души в Ница на 29 октомври.

"И съвсем структурирано политически и религиозни ръководители в част от мюсюлманския свят - която обаче е сплашила другата, трябва да го призная - казаха: "Ами да си променят законите." Това ме шокира. Аз подкрепям уважението на културите, на цивилизациите, но няма да променя моите закони, защото шокират други страни", заяви Макрон.

Той имаше предвид призивите за демонстрации в редица мюсюлмански страни след изявлението му в защита на правото да се правят карикатури, произнесено по време на националното отдаване на почит към паметта на Самюел Пати.

"Именно защото омразата е забранена в нашите европейски ценности, а достойнството на човешката личност има превес над всичко останало, мога да ви шокирам, защото вие на свой ред можете да шокирате мен. Можем да обсъждаме това и да спорим, защото никога няма да прибегнем до физическо насилие, защото това е забранено и защото човешкото достойнство е над всичко", посочи Макрон.

"Сега обаче започваме да приемаме, че някакви лидери, някакви религиозни водачи слагат знак за равенство между това, което шокира и едно изображение от една страна, и смъртта на един човек и терористичната проява от друга - те вече го направиха - и че ние сме твърде наплашени, за да смеем да осъдим това", заяви Макрон.

"Битката на нашето поколение за Европа ще е битка за свободите ни. Защото те в момента губят почва", заяви Макрон в интервюто за онлайн списанието "Големия континент", което се издава от независимото сдружение Група за геополитически изследвания.

mediapool.bg