Кламер БГ - Новини: Kиев поиска официално оръжия, но България отново отказа (Обновена)

Kиев поиска официално оръжия, но България отново отказа (Обновена)

Война в Украйна

|
Пон, 06 Юни 2022г. 13:29ч.
Kиев поиска официално оръжия, но България отново отказа (Обновена)

Сн. БГНЕС, архив

Украинският посланик у нас Виталий Москаленко е поискал официално с нота оръжие за Украйна от външното ни министерство, но правителството отклони молбата.

Имаме необходимост от въоръжение, става дума за гаубици и ракетни системи - съветско старо въоръжение, с което можем да боравим, каза Москаленко пред бТВ.

Българският парламент обаче не стигна до решение България да помогне с изпращането на оръжия, а само с ремонт на украинска военна техника у нас.

Депутатите отхвърлиха предложенията за оказване на помощ на Украйна, внесени от ГЕРБ-СДС и "Демократична България", които включваха и възможността за оказване на военна помощ.

Вицепремиерката и министър на икономиката Корнелия Нинов потвърди, че България няма да преразгледа позицията си.

"Няма нужда МВнР да изпраща искането на Украйна в Министерството на икономиката и индустрията. Народното събрание реши - България няма да изнася оръжия за Украйна. Казусът е затворен“, каза Нинова, след като от Външно министерство потвърдиха, че нотата е получена.

80 украински танка ще се ремонтират в България

Украинският посланик каза още, че наистина 80 танка ще се ремонтират у нас.

Засега няма яснота как ще бъдат превозени до България и обратно.

Те ще бъдат ремонтирани в рамките на заводите "ТЕРЕМ" към МО.

Въпреки позицията на България има данни, че български муниции достигат до Украйна през трети страни.

"Българският народ прояви изключителна емпатия"

Украинският посланик коментира и преместването на бежанците у нас.

"Българският народ прояви изключителна емпатия и много добро отношение към украинските бежанци, десетки хиляди жени и деца, затова ние сме много благодарни на приятелска България", посочи той.

Посланикът каза, че правителството и вицепремиерът Калина Константинова са се справили със задачата за преселването на бягащите от войната.

Москаленко посочи, че бързо се дава временна закрила на бежанците, а проблемите, свързани с големите опашки, които видяхме при настаняването в буферни зони, са нормални в тази ситуация.

Според него има повече проблем с детските градини.

Украинският посланик не се ангажира да предположи колко ще продължи войната, но заяви, че украинците са готови да отбраняват земята си.

"Преди няколко дни руснаците завзеха 70% територия на Северодонецк. Буквално за вчерашния ден в контраатака на украинските 50% на Северодонецк е отново отвоювана", каза Москаленко.

mediapool.bg