Кламер БГ - Новини: Israel Corp. губи контрола над ZIM

Israel Corp. губи контрола над ZIM

Свят

|
Четв, 16 Ян 2014г. 12:19ч.
Israel Corp. губи контрола над ZIM

ZIM Antwerp in Hamburg, May 2011

Холдинговото дружество Israel Corp може да изгуби контрола над шипинговата компания ZIM, заради условията по споразумение с кредиторите на корабоплавателната фирма, съобщиха израелски медии.

Предстои да бъде подписано споразумение, което ще намали дълга от 860 млн. щ. долара на половина. Процесът може да се превърне в най-голямото опростяване на задължения за израелска компания, съобщи финансовият вестник “The Marker”, предаде Ройтерс.

Israel Corp, която притежава ZIM, ще прехвърли дяловете си на кредиторите и ще инжектира 200 млн. щ. долара обратно в компанията, за да възвърне 30% дялово участие, но след преструктурирането й, уточнява вестникът.

Говорителите на холдинга и на ZIM за момента се въздържат от коментари, но уточняват, че ще бъде изпратено официално изявление до стоковата борса в Тел Авив, след постигане на споразумение.

Загубата на контрола над ZIM ще бъде огромен удар за милиардера Идан Офер, мажоритарен акционер в Israel Corp, тъй като семейството му натрупа своето богатство именно в шипинговия бизнес, пише Ройтерс.

ZIM беше сериозно засегната от финансовата криза, а преди четири години трябваше да подпише първото споразумение за натрупаните дългове. Основните кредитори на компанията са банки, корабостроителници, лизингови компании и миноритарни акционери.

ZIM, 17-ата най-голяма шипингова компания в света, загуби 44 млн. долара само през третото тримесечие на миналата година.

През декември израелското подразделение на Standart & Poors понижи рейтинга на ZIM, позовавайки се на вероятността от преструктуриране на дълга в краткосрочен план.

Maritime.bg – Свят