Кламер БГ - Новини: "HelpKarma" обвини бТВ в "тежък медиен удар", но не даде отчет за паричните потоци

"HelpKarma" обвини бТВ в "тежък медиен удар", но не даде отчет за паричните потоци

България

|
Вт, 10 Ноем 2020г. 14:39ч.
"HelpKarma" обвини бТВ в "тежък медиен удар", но не даде отчет за паричните потоци

Платформата за дарения за тежко болни деца и възрастни "HelpKarma" излезе във вторник с официална позиция по повод разкритията на бТВ за съмнителни финансови практики във фондацията.

В няколко репортажа телевизията показа, че директорът на компанията Славчо Славчев, който е ИТ специалист, получава месечна заплата, варираща от 20 000 лв. до 80 000 лв. Бяха показани и кампании за набиране на средства за деца със сериозни пропуски в отчетността.

И до момента фондацията няма публикуван на сайта си обобщен финансов отчет за дейността си от 2017 г. насам, но твърди, че работата й е напълно прозрачна. По случая започна и проверка на прокуратурата.

"С репортажите на БТВ от 6, 7 и 8 ноември 2020 Фондация Хелп Карма получи тежък и несправедлив медиен удар", е основното послание в официалната позиция на "HelpKarma" по изнесените от телевизията разкрития.

Според фондацията "медийният удар" е блокирал набирането на средства за множество жизненоважни случаи на деца и възрастни.

Фондацията обвинява журналистката от бТВ Мария Цънцарова, че влязла в офиса им с "лъжа". "Бяхме поканени от Сутрешния блок на БТВ да говорим за Covid кампаниите ни. Вместо това Мария Цънцарова почти не засегна тази тема, а започна с лични въпроси към нашия служител и поиска незабавна информация за дейността на фондацията. Ние, признаваме, бяхме напълно неподготвени да ѝ дадем веднага документално подкрепени отговори. Разбира се, бяхме и много наивни, че тя реално очаква отговори, а не кадри, годни за монтаж в предварително премислен сценарий", посочва председателят на фондацията Костадин Кръстев.

По думите на Кръстев разговорът с журналистката продължил 7 часа.

Фондацията пратила на Цънцарова четири писма с подробни сведения за работата си.

Въпреки това крайният резултат бил "едностранчив, повърхностен и манипулативен репортаж, сглобен от отделни фрагменти, с явната цел да бъде напълно дискредитирана Фондация "HelpKarma" и разбито доверието в нея".

"Почти нищо от подадената от нас информация не бе използвано. Видяхме грубо извращение на истината", пише Кръстев.

Той твърди, че "HelpKarma" се опитва да изясни достоверността на всяка кампания. За медицинските кампании се изисква задължително създателят на кампанията да предостави епикриза. Но отговорност за достоверността имат и създателите на кампаниите.

"За съжаление, рискът от злоупотреби от страна на нуждаещите се съществува в целия дарителски сектор. В един подобен случай "HelpKarma" анулира кампания и възстанови за своя сметка разходите по нея", посочва Кръстев.

"Има една важна подробност, която репортажите на БТВ изобщо не засегнаха, а тя ни отличава от много други платформи. Това е, че средствата за кампаниите, в повечето случаи, се превеждат директно в съответните болници, хотели, училища и пр., срещу предоставени фактури и други платежни документи", пише още в позицията му.

Кръстев признава, че фондацията удържа по 5% от всяко дарение за издръжката си, а за част от кампаниите дарителите по свое желание могат да превеждат от 0 до 15%.

Той се ангажира да даде "изчерпателен и документиран отговор и по всички конкретни кампании, които бяха споменати в репортажа от 7 ноември - а именно кампаниите за: Рейън, Радо, Роберта, Ангел и Никола".

Кръстев коментира, че заплатата на директора на "HelpKarma", която варира от 20 000 лв. до 80 000 лв. според репортажа на бТВ, не е заплата.

"Възнаграждението (на ИТ специалистите в екипа, б. р.) не бива да се разглежда като "заплата", а като придобиване във времето на особено ценен и скъп интелектуален продукт, върху който е базирана цялата дарителска платформа (затова сумите са много различни от месец до месец). Именно този продукт осигурява нашата ефективност. Поради това водещият IT специалист Славчо Славчев има ключова роля във Фондацията. Това обяснява и дадения му заем – разпространена практика като инструмент за запазване на ценен служител. Към днешна дата този заем е изцяло изплатен, а лихвата по заема ще послужи за развитие на Фондация "HelpKarma", посочва Кръстев.

"Дори да бъде постигната целта да се унищожи Фондация Хелп Карма, все пак съм убеден, че си е струвало да я създадем и да дадем на много хора надежда и подкрепа", завършва Константин Кръстев.

Междувременно, от Българската асоциация на ПР агенциите (БАПРА) обявиха, че са готови да помогнат за изчистване на имиджа на честните организации, които се занимават с дарителство в България.

"Готови сме да работим заедно с представители на НПО сектора за осигуряване на по-голяма прозрачност, за пълна сигурност на кампаниите и увереност на неправителствените организации, които работят по всички правила и закони", посочват от асоциацията.

"В тези тежки дни за страната ни, в условия на тежка криза, състрадателността и благотворителността се нуждаят от доверието ни. Длъжни сме да го дадем", допълват оттам.

Позиция разпространи и Българският червен кръст, който осъди практиките за злоупотреба с доверието на дарителите и припомни, че той често работи с обществени съвети, за да гарантира прозрачност на благотворителната си дейност.

Други 47 граждански организации пък излязоха със съвместна позиция за казуса с "HelpKarma". Български център за нестопанско право остро осъжда подобни непорочни практики, както и злоупотребата с доверието на хората. Надяваме се пробелмът да бъде разрешен своевременно и отговорните институции да изълнят задълженията си, пише в позицията.

mediapool.bg