Кламер БГ - Новини: Хидропроекти за постигане на въглеродна неутралност, предлага екоминистърът

Хидропроекти за постигане на въглеродна неутралност, предлага екоминистърът

Greenpool

|
Пет, 24 Септ 2021г. 17:32ч.
Хидропроекти за постигане на въглеродна неутралност, предлага екоминистърът

ПАВЕЦ Чаира

Изграждане на допълнителни балансиращи мощности като помпено-акумулиращи водноелектрически централи (ПАВЕЦ), които използват многократно енергията на водната маса за произвеждане на електричество, както и използване на кинетичната енергия на водите на река Дунав и на горното течение на каскада "Горна Арда". Тези алтернативи на производството на енергия от въглища и варианти за постигане на европейските цели за въглеродна неутралност са обсъдили министърът на околната среда и водите Асен Личев и д-р Лъчезар Костов от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН и вицедиректор на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна.

Срещата е целяла консултиране по въпроси, свързани със състоянието на енергийния сектор, след като на 17 август изтече четиригодишният срок, в който големите въглищни централи трябваше да приведат инсталациите в съответствие с екологичните стандарти на Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на екоминистерството в петък. Отчетено е било, че тенденцията за повишаване цените на природния газ и електроенергията в Европа затруднява постигането на целите за въглеродна неутралност за европейските страни.

Двамата са обсъдили и варианти, които биха позволили на страната ни да реагира бързо на тези тенденции. Коментирано е ограничаване на процентния дял на износа на електрическа енергия. Според тях при разпределението на електрическата енергия, получена от АЕЦ "Козлодуй", приоритетно в енергийния микс на страната следва да бъде защитен националният интерес и след това да се планира електрическа енергия за износ – изхождайки от определението, че бъдещето на енергийния микс е да посрещне съчетаването на най-добрите техники и технологии със социално-икономическата поносимост на прехода към климатично неутрална икономика, допълват от ведомството.

Било е отчетено, че от 2007 г. досега темата за ограничаване производството на електрическа енергия от въглища е стояла формално на дневен ред, без нито едно правителство да предприеме реални действия с оглед избягване на заплаха от енергийна криза. Сега изричното условие, поставено от Европейската комисия във връзка с приемането на Националния план за възстановяване и устойчивост, предопределя да се пристъпи към отлаганите с години решения. Проблемът ескалира поради "осъзнаването" на този императивен срок от страна на всички отговорни за това институции в страната, както и от страна на операторите на големите горивни инсталации, каквито са въглищните централи, посочва се в прессъобщението.

mediapool.bg