Кламер БГ - Новини: Спете спокойно: Не "изяждаме планетата“!

Спете спокойно: Не "изяждаме планетата“!

Greenpool

|
Ср, 02 Авг 2017г. 14:40ч.
Спете спокойно: Не "изяждаме планетата“!

Днес медиите по цял свят обявяват поредния годишен Ден на прекаляването или Ден на екологичния дълг (Earth Overshoot Day) – онзи момент в годината, когато човечеството "влиза в екологичен дефицит“, "изяжда Земята“, "изчерпва ресурсите на планетата за тази година“ и други подобни. Въпросният ден, разбира се, настъпва все по-рано и по-рано през годината. Основното послание е пределно ясно: "Всички ще умрем!“.

Без да навлизам в технически подробности, ще се опитам ясно да покажа просто логическо несъответствие в резултатите, което ме кара да се съмнявам в цялата концепция. Долу виждате как Global Footprint Network представя крайния резултат от изчисленията си на собствения си уебсайт.

Графиката се основава на две криви. Зелената показва т. нар. "биологичен капацитет“ или (накратко казано) ресурсите, които природата на Земята е в състояние да предостави на човечеството за една година. Той се сравнява с лихвите, които генерира капиталът в една банка за една година. Червената крива показва т. нар. "екологичен отпечатък“ или ресурсите, които човечеството усвоява от планетата за една година. Двете криви се пресичат около 1970 г. и според изследователите оттогава екологичният отпечатък надхвърля биологичния капацитет, тоест лихвите не ни стигат и "човечеството изяжда от природния капитал на Земята“. През 2013 г. (последната, за която има пълни данни към средата на 2017 г.) разликата между тях вече достига 70%, тоест "използваме 1.7 планети годишно“.

Ако приемем, че "го изяждаме“, то от 1970 г. насам природният капитал на планетата би трябвало да намалява. Следователно, годишните лихви или биологичният й капацитет също би трябвало да намаляват. Само че зелената крива на графиката не само не слиза надолу, а даже продължава да расте – за 50 г. наблюдаваме 30% ръст. Това изобщо не се връзва с елементарната логика и посланията на медиите. Но всъщност е вярно, защото планетата наистина става все по-зелена и по-способна да ни предоставя ресурси за увеличаване на благоденствието на цялото човечество. Очевидно в изчисленията на червената линия има сериозни грешки, но няма да навлизам в методологически обяснения за тях. Иронията е, че в опитите си да покажат колко зле е положението, Global Footprint Network и участниците в тази мрежа всъщност онагледяват обратното! Цялата концепция за "планетарните граници“, тоест че човечеството разполага с крайно количество ресурси на Земята, всъщност е дълбоко погрешна. Това е един от най-устойчивите митове за "устойчивото развитие“.

Така че, спете спокойно и Честита Нова най-зелена 2017!

*Боян Рашев e управител и партньор в консултантската компания "Денкщат България", която помага на бизнеса да управлява въздействието си върху околната среда и общностите, като запазва икономическата си рентабилност. Коментърат е от блога на компанията.

mediapool.bg