Кламер БГ - Новини: Разширява се пречистването на отпадни води, станциите ще са длъжни да имат ВЕИ

Разширява се пречистването на отпадни води, станциите ще са длъжни да имат ВЕИ

Greenpool

|
Четв, 27 Окт 2022г. 12:35ч.
Разширява се пречистването на отпадни води, станциите ще са длъжни да имат ВЕИ

Пречиствателната станция

Европейската комисия обяви в сряда промени в Директивата за пречистването на градските отпадъчни води, които ще направят задължително изграждането на такива станции и в селища с над 1000 жители при сегашно изискване за населени места с над 2 хиляди души. Те трябва също така да накарат операторите на такива съоръжения да използват отделяния при пречистването биогаз за производство на ток за собствени нужди или да разположат слънчеви панели или вятърни перки на своите територии, за да постигнат енергийна неутралност. Освен това ще са длъжни да пречистват допълнителни елементи от отпадните води, а фармацевтичната и козметичната индустрия ще бъдат принудени да плащат допълнително заради изхвърляните от тях токсични вещества в отпадните си води.

От Брюксел обявиха, че след приемането на ревизираната директива качеството на европейските реки, езера и морета ще се подобри значително. В момента при пречистването на отпадните води има замърсители, които не са обхванати, макар в целия ЕС 98% от отпадъчните води се събират, а 92% да се пречистват по задоволителен начин.

Така в обхвата на изискванията вече ще влизат и по-малките населени места, ще трябва да с пречистват и дъждовните води, а операторите ще са длъжни да имат лаборатории за следене на вируси, които могат да се откриват по-рано в отпадните води, и това ще помага за вземане на решения относно опазването на общественото здраве.

Държавите от ЕС ще бъдат задължение да изготвят интегрирани планове за управление на градските отпадъчни води в големите градове (първоначално в тези с над 100 000 жители, а по-късно и в градовете с население от над 10 000 жители, когато е необходимо). Това ще намали преките емисии на органични вещества, азот и фосфор във водните обекти, но също така и отпадъците и пластмасовите микрочастици, уловени от градския отток. Налага се и по-сериозен контрол върху септичните ями, но не се посочва точно какъв ще е той.

Пречиствателните станции за градски отпадъчни води ще бъдат подлагани на енергийни одити и от тях ще се изисква замяната на използвания ток от изкопаеми горива с енергия от възобновяеми източници. Ще трябва да могат да проследяват и индустриални замърсявания при източника. От тях ще се иска повторно използване на утайките и на пречистените отпадъчни води, за да не се губят ценни ресурси. В предложението също така се предвижда ангажимент за Комисията да определя минимални проценти на възстановяване на фосфор.

От производителите на фармацевтични и козметични продукти ще се изисква да заплащат разходите за отстраняване на микрозамърсителите, които произлизат от техните продукти и попадат в отпадъчните води, като по този начин се прилага принципът "замърсителят плаща", отбелязват от ЕК.

Брюксел изчислява, че правилното прилагане на новите правила до 2040 г. ще доведе до спестяване на почти 3 милиарда евро годишно, намаляване на емисиите на парникови газове с 62.5 % в сравнение с 1990 г., намаляване на замърсяването на водите с повече от 365 000 тона органични вещества, азот и фосфор и намаляване на емисиите на пластмасови микрочастици с 9% чрез по-добро управление на дъждовните води.

Еврокомисията смята, че новите изисквания ще отворят бизнес възможности за разработване на нови технологии за пречистване, като същевременно се намалят потреблението на енергия и емисиите на парникови газове.

"Това всъщност е страхотен бизнес", заяви заместник-председателят за климатичните политика на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Не се очаква промените да направят водните услуги по-скъпи и като цяло ползите се оценяват като много по-високи от разходите.

Ревизията на директивата въвежда и изискване за достъп до канализация. Според Евростат в ЕС приблизително 2% от населението няма достъп до вътрешни тоалетни с течаща вода, а около 10 милиона души все още нямат достъп до основни санитарни услуги.

Държавите от ЕС се насърчават също така да осигурят достъп до обществени тоалетни в градовете за всички.

mediapool.bg