Кламер БГ - Новини: Разделното събиране на боклука на плажа става задължително

Разделното събиране на боклука на плажа става задължително

Greenpool

|
Пон, 14 Май 2018г. 16:27ч.
Разделното събиране на боклука на плажа става задължително

Още това лято по българските плажове да започне разделното събиране на отпадъците и особено на пластмаса, за да се предотврати замърсяването на морете, а от следващия летен сезон това да е задължително. За това преговаря екоминистерството с концесионерите на плажовете и организациите за оползотворяване на отпадъците от опаковки.

Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов, който заедно с вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова участва във Варна в среща с кметове на морски общини, концесионери на плажове, представители на фирми и организации за оползотворяване на отпадъците. Дискутирани бяха подготовката за летния сезон, засилването на контрола и мерки за ограничаване на замърсяването и оползотворяване на отпадъците от пластмаса по плажовете, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Табели ще насочват към разделните кошчета

"Поисках концесионерите и организациите да поставят информационни табели за събиране на отпадъците разделно и да има места, на които да може да се изхвърля пластмасата“, каза министър Димов в изявление пред медиите след срещата.

Целта е предотвратяване на замърсяването на морето. Всяка година в световния океан се изхвърлят по 13 млн. тона пластмасови отпадъци. Над 80% от тях се генерират от сушата и един от основните източници на замърсяването са плажовете и крайморските заведения, посочват от ведомството.

Проблемът е международен и макар вече да се търсят решения на ниво ЕС, всеки човек може да е част от решението, смята Нено Димов.

"Кръговата икономика е най-авангардната политика на ЕС в момента, идеята е това, което днес наричаме отпадъци, утре да наричаме суровина“, обясни той.

След края на идния сезон ще съберем опит от разделното събиране и с бранша ще започне дискусия по подготовката на законодателни решения, с които разделното събиране на отпадъци по плажовете да стане задължително от следващия сезон, каза още министърът. Той съобщи, че в рамките на Българското председателството на Съвета на ЕС е започнала дискусия по минипакета за кръгова икономика, който се отнася до пластмасовите отпадъци.

"През юни ще имаме политически заключения на

министрите по околна среда. На тази база ще започне подготовката на законодателство в рамките на ЕС и съответно подготовка на национално законодателство, което да отговаря на европейското. За сезон`2018 въвеждането на разделното събиране ще е доброволно, като тенденцията е за сезон`2019 то да стане задължително“, обобщи Нено Димов.

Това лято неохраняеми ще са 86 плажа

Николина Анкелгова на свой ред обяви, че контролът над концесионерите и наемателите на плажовете това лято ще е още по-стриктен. "Проверките и на ивиците, и на местата за настаняване ще продължат, но ще бъдат правени така, че да не пречат на работата на бизнеса и спазвайки българското законодателство", обяви министърът на туризма.

Като важен успех на правителството за морските плажове тя отбеляза, че броят на неохраняемите пясъчни ивици този сезон ще е по-малък спрямо миналия. Без стопани налято ще са 86 плажа.

Прогнозите към момента са чуждестранните туристически посещения да са с около 5% повече в сравнение с лято 2017 г., когато те бяха над 5.3 млн. и достигнаха увеличение от 5.7 на сто, посочи още Ангелкова. Тя поясни, че и ранните резервации, и предварително заявените полети на морските летища Варна и Бургас за лято 2018 г. сочат ръст спрямо миналия сезон.

Резултатите за 2017 г. също са

отлични. Чуждестранните туристи надминаха с 1,8 млн. души собственото население на страната.

Българите пък са реализирали около 9 млн. нощувки у нас.

Тези резултати ни задължават да задържим високото качество на българския туристически продукт и нарастващия интерес на туристи от висок клас. Още повече, че с големите туроператори вече договаряме лято 2019 г., заяви Ангелкова.

Тя и екоминистърът ще следят дали всички преместваеми обекти на плажа са свързани към канализационната мрежа, така че да не се заустват в морето.

13 сини флага по морето това лято

Тази година 13 плажа в България са със син флаг, което означава, че предлаганото качество се повишава, каза още Ангелкова. При някои от тях водата за къпане през миналата година е била оценена като "много добра“, а тази година вече като "отлична“, обясни тя.

Според данните от мониторинга на районните здравни инспекции преди началото на сезона на 5 морски плажа качеството на водата се е подобрило спрямо миналата година, допълниха още от туристическото министерство.

Нено Димов и Николина Ангелкова по-късно през деня участваха в откриването на кампанията на Фестивален и конгресен център във Варна и НДК – „re: ФКЦ – Рециклирай! Културно е”. В централното фоайе на Центъра бяха представени три инсталации, изработени от пластмасови отпадъци, събрани на територията на комплекса.

Екоминистърът Димов обясни, че целта на съвместната инициатива с НДК и неговите структури е да се насочи вниманието към ефективното използване на пластмасите. "Това е начин, по който чрез култура и възпитание ще се опитаме на направим опазването на околната среда от замърсяване с пластмаси част от нашето всекидневие в дългосрочен план“, каза Димов при откриването на инсталацията.

mediapool.bg