Кламер БГ - Новини: По стъпките на Грета Тунберг: Млади екоактивисти се борят за своето бъдеще

По стъпките на Грета Тунберг: Млади екоактивисти се борят за своето бъдеще

Greenpool

|
Пет, 21 Юни 2019г. 13:15ч.
По стъпките на Грета Тунберг: Млади екоактивисти се борят за своето бъдеще

Запален читател на комикси, деветгодишният Зейн Кауи има цяла етажерка с истории за битки между измислени супергерои. Сега обаче той има пример за подражание от реалния живот, който го е вдъхновил да се присъедини към битката за бъдещето на планетата.

Кауи понякога не можел да заспи от страх, че повишаването на равнището на моретата ще разруши родния му Бруклин, но попаднал на новина за Грета Тунберг - шведска тийнейджърка, която в петък не ходи на училище, за да протестира срещу бездействието на правителството към климатичните промени.

Чувствайки се вече не толкова безпомощен, Кауи убедил майка си да му помогне да организира в началото на декември аналогичен протест пред кметството на Ню Йорк. Оттогава 26 пъти е бил там на бдение, олицетворение на настойчивостта, превърнала Тунберг в лицето на младежкото протестно движение по света.

"Тя ме вдъхнови да заема позиция, а не само да си седя в стаята, да ям сладолед и да се чувствам загрижен", каза Кауи за Тунберг, която бе номинирана за Нобелова награда за мир, след като започна да протестира пред шведския парламент през август миналата година.

Днес вече стотици хиляди ученици и студенти редовно се присъединяват към много по-големите "Петъци за бъдещето" в повече от 120 страни. Ройтерс се срещна с трима млади активисти с много различен произход, обединени от острата загриженост за климатичните промени, замърсяването с пластмаса и бързото изчезване на биологични видове.

Да се изправиш срещу директори на заводи

В китайския град Шънян 17-годишната У Гуандчжо доказа куража си като екоактивистка преди още Тунберг да се прочуе.

Една нощ през 2017 г., когато е била на 15 години, У е пуснала пилета през портите на завод за печатарско оборудване, за да отвлече вниманието на кучетата и на въоръжените с палки пазачи. А тя и няколко нейни приятели взели проби вода от замърсена река, представени на съдебен процес, довел до затварянето на фабриката.

"Явих се като свидетел и когато видях директорите на завода, се почувствах наистина неудобно", каза У и добави: "Така ме гледаха, сякаш щяха да ме убият".

Въпреки че движението на ученическите стачки е заглушавано в Китай, където протестите са строго контролирани, У се е опитала да пробуди гражданското съзнание в града си, като раздава торбички за многократна употреба и брошури за пластмасовите отпадъци. Тя се надява да последва примера на Тунберг и да накара лидерите да я чуят.

"Надявам се някой ден да стана китайската Грета", каза У и добави: "Бъдещето на света принадлежи на тийнейджърите, тъй че защо да не се изправим и да накараме политиците да ни чуят?".

Акциите в Африка

Четиринайсетгодишната Лия Намугерва се e включила в екодвижението, след като видяла репортажи за свлачища, унищожили село в Уганда.

С помощта на баща си Цефас Лукваго всеки петък тя отсъства от пансиона, за да се присъедини към протестиращите ученици в столицата Кампала.

"Моето послание към възрастните е: осъзнайте какви са вашите отговорности", каза Намугерва и добави: "Искам възрастните да разберат, че бъдещето зависи и от тях".

Тунберг се караше на политици и бизнес лидери от Давос чак до британския парламент, но и нейните млади последователи привлякоха също вниманието на тези, които взимат решенията.

През май Намугерва се срещна с Ребека Кадага, председател на парламента на Уганда, каза баща й. Членът на общинския съвет на Ню Йорк Брат Лендър изпрати туит на Зейн Кауи, за да му каже, че е подкрепил спешни мерки за климата донякъде и заради неговия протест.

Но климатичните промени влияят разрушително на много екосистеми по света по-бързо от предвижданията на учените, затова Кауи, У и Намугерва имат нужда от нещо повече от думи.

"Ние нямаме власт, защото не можем да гласуваме, не правим нищо от това, което правят възрастните", каза Кауи и допълни: "Главното което казваме е: "Моля ви, помогнете ни, моля ви, не съсипвайте бъдещето ни".

mediapool.bg