Кламер БГ - Новини: Парниковите емисии на САЩ са намалели с 2.1% през 2019 г.

Парниковите емисии на САЩ са намалели с 2.1% през 2019 г.

Greenpool

|
Вт, 07 Ян 2020г. 19:27ч.
Парниковите емисии на САЩ са намалели с 2.1% през 2019 г.

Американките емисии, свързани с климатичните промени, са намалели рекордно в производството на енергия от въглища миналата година, но е малко вероятно спадът да продължи без бързи промени в политиката в тази област, предаде Ройтерс във вторник.

Парниковите емисии са намалели с 2.1 на сто през 2019 година, тъй като производството на електроенергия от въглища е спаднало с 18 процента до най-ниското си равнище от 1975 година. Това сочи оценка на американската консултантска компания "Родиъм груп" (Rhodium Group), която анализира предварителните американски енергийни и икономически данни.

През 2018 година вредните емисии в този сектор отчетоха нарастване с между 1.5 и 2.5 процента заради засиленото отопление и силната икономика, сочи разпространената оценка на компанията.

Официалните американски данни за емисиите през 2018 и 2019 година предстои да бъдат обявени по-късно тази година.

Добрата новина е, че отчитаме впечатляващ напредък в намаляването на емисиите от електроенергията, каза Тревър Хаузър, ръководител на отдела за енергия и климат в "Родиъм груп".

Лошата новина е, че електричеството е само 25 процента от всички емисии на САЩ, а в останалите сектори почти няма напредък, допълни той.

Енергийните компании в САЩ затварят стари и неефективни въглищни централи през последните години на фона на конкуренцията от по-рентабилния природен газ, насърчаващите мерки за слънчева и вятърна енергия и притесненията, свързани с климатичните промени.

Емисиите от транспорта, които представляват около 30 процента от всички парникови газове на САЩ, е по-трудно да бъдат намалени.

Те са спаднали само с 0.3 на сто през 2019 година според "Родиъм", а преките емисии от сгради са се увеличили с 2.2 на сто, докато емисиите в селското стопанство, използването на земи, изтичането на метан при петролните и газови операции са се увеличили с 4.4 на сто.

mediapool.bg