Кламер БГ - Новини: Облекчени дългове на бедните страни срещу инвестиции в защита на климата, планират СБ и МВФ

Облекчени дългове на бедните страни срещу инвестиции в защита на климата, планират СБ и МВФ

Greenpool

|
Четв, 08 Апр 2021г. 15:29ч.
Облекчени дългове на бедните страни срещу инвестиции в защита на климата, планират СБ и МВФ

Световната банка и Международният валутен фонд (МВФ) планират да пуснат платформа, чрез която да консултират бедните страни по въпроси, свързани с финансирането на дейности по опазване на климата.

Тези планове са част от по-широка инициатива, която може да обвърже тези разходи с облекчаването на дълговете, се посочва в проектодокумент, до който Ройтерс е получил достъп.

Сред консултантите ще са високопоставени лица от ООН, неправителствени организации, частни инвеститори и дори рейтингови агенции. Те ще предложат опита си в привличането на инвестиции, включително грантове, нисколихвени или безлихвени заеми и облекчаване на дълг при определени условия, според документа.

Инициативата отразява все по-силното осъзнаване на факта, че икономическите сътресения от пандемията от Ковид-19 доведоха до по-голям натиск върху бюджетите и поемане на повече дългове. Това попречи на някои страни да направят преход към чиста енергия, да опазват дивата природа, да направят инфраструктурни промени, за да се подготвят за последиците от климатичните изменения.

Световната банка прогнозира, че над 30 от най-бедните страни са в дългова криза или под висок риск да попаднат в такава. Три от тях - Чад, Етиопия и Замбия, поискаха дълговете им да бъдат преструктурирани по общата рамка, която бе договорена миналата година от Китай и другите големи икономики от Г-20 с Парижкия клуб на кредиторите. Пекин е най-големият кредитор в света, предоставящ средства на двустранна основа

Миналия месец отделна техническа работна група започна да работи върху новата платформа Дълг/Климат/Природа. Тя ще позволи на експерти от държавния и частния сектор да предлагат техническа помощ и данни на страните за възможни инвестиции и ще им съдействат в намирането на държавно или частно финансиране, според документа.

Тези планове все пак още са в ранен стадий, но целта е платформата да заработи в края на 2021 година, като секретариатът й ще се помещава в Световната банка, отбеляза информиран източник.

Платформата няма да замени преговорите за обслужването на дълговете, които се водят по общата рамка на Г-20, се посочва в документа. Вместо това тя може да предложи съвети как да се продължи, след като бъде постигнато споразумение на облекчаване на дълга.

Междувременно папа Франциск призова световните финансови лидери да намалят дълговото бреме на бедните страни, засегнати тежко от икономическите последици на пандемията от коронавирус.

По думите му бедните държави също така би трябвало да имат по-голямо влияние при вземането на решения на световно равнище.

Пандемията принуди света да се примири с поредица взаимно свързани социално-икономически, екологични и политически кризи, посочва понтификът в писмо до участниците в пролетните срещи на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ).

Стремежът към възстановяване не може да бъде свързан с връщане към неравнопоставения и неустойчив модел на икономически и социален живот, при който малка група от населението на света притежава половината от световното богатство, подчертава папа Франциск в писмото.

Духът на световно единство изисква най-малкото значително да бъде намалено дълговото бреме на най-бедните страни, което се засили в пандемията, допълва той.

mediapool.bg