Кламер БГ - Новини: ООН: Безмесна диета може да пребори климатичните промени

ООН: Безмесна диета може да пребори климатичните промени

Greenpool

|
Четв, 08 Авг 2019г. 17:20ч.
ООН: Безмесна диета може да пребори климатичните промени

Преминаването към базирано на зеленчуци хранене може да помогне в борбата с климатичните промени, казват експерти от Организацията на обединените нации (ООН). Според доклад за връзката между начина на използване на природните ресурси и климатичните промени, изготвен от 107 учени на ООН, високата консумация на месо и млечни продукти действа като гориво за глобалното затопляне.

Учените се въздържат да призоват всички да се превърнат във вегани или вегетарианци, по смятат, че индивидуалното намаляване на консумацията на месо ще доведе до изхранването на повече хора, чрез използването на по-малко земя. Те посочват още, че ако земята се използва по-ефективно, това ще намали значително въгледорните емисии на човечеството.

"Ние не казваме на хората да спрат да ядат месо. На някои места хората нямат друг избор. Но е очевидно, че на Запад ние ядем твърде много месо", коментира проф. Пийт Смит, който е

еколог към Университета в Абърдийн.

Докладът призова за енергични действия за прекратяване на замърсяването на почвите и опустиняването, които също допринасят за климатичните промени.

Как са свързани промените в климата и храните?

Климатичните промени представляват заплаха за сигурността на хранителните доставки. Повишаването на температурите, обилните дъждове и все по-екстремните метеорологични явления ще окажат влияние върху реколтата и добитъка. Но самото производство на храните също въздейства върху климата, посочва се в доклада, цитиран от ББС в четвъртък.

Селското стопанство отговаря за една четвърт емисии на парникови газове. Отглеждането на добитък допринася за глобалното затопляне чрез метана, който животните (главно говедата) произвеждат. Но те са отговорни и заради разширяване на пасищата, например.

Въздействието върху околната среда от производството на месо е важно за много вегетарианци и вегани. Група, базирана в Обединеното кралство, наречена #NoBeef, лобира за премахване на говеждото и агнешкото от студентските менюта.

В САЩ се правят веган бургери с месни заместители на растителна основа, за които се казва, че имат вкус като истинското месо. Виновник за това е богатото на желязо съединение, наречено "Хеме". Например сандвичът "The Impossible Whopper" със заместител на месо, може да се намери в 7200 ресторанта от веригата "Бъргър Кинг" (Burger King) в цяла Америка.

Търговията на дребно със

заместители на месо е скочила със седем процента до почти 19 млрд. долара миналата година, пише "Икономист". Тези продукти се харесват както на вегетарианците, така и на любителите на месо, които се притесняват за здравето си, планетата и животните. А след като миналата седмица Агенцията за храните и лекарствата на САЩ обяви за безопасна добавката легхемоглобин, която прави възможно заместителите на месото да "кървят", тези продукти ще могат да се продават по супермаркетите и да влязат трайно и в кухните на американците.

"Намаляването на консумацията на месо е от съществено значение, ако искаме да постигнем целите за климата“, коментира Питър Стивънсън от "Съчувствие в световното земеделие“. Но в някои части на света, като Китай, потреблението на говеждо месо нараства. И това се случва, въпреки опитите на китайското правителство да насърчава традиционните диети.

Могат ли да се намалят хранителните отпадъци?

Авторите на доклада на ООН насърчават намаляването на загубите на храна преди и след нейната продажба на потребителите. Храната, която обикновено се изхвърля, понякога може да се използва като храна за животни или, ако е подходящо, да бъде пренасочена към благотворителни организации.

Швейцарската организация "Partage" приема непродадена храна, която магазините обикновено изхвърлят, за да я даде на местни семейства. Организацията събира застоял хляб и го превръща в бисквити, изсушава плодове и прави консерви от зеленчуци. Всичко това помага за намаляване на въглеродните емисии.

Не поглъщат ли дърветата въглеродния двуокис, който отделяме?

Излишният въглерод, който хората са вложили в атмосферата, подхранва растежа на горите, особено в Северното полукълбо. Това може да помогне за смекчаване на изменението на климата, но всичко се свежда до баланс от фактори. Експертите твърдят, че този ефект върху горите ще бъде преустановен, ако Земята се загрее твърде много.

В доклада се казва, че районите в близост до екватора може би вече губят растителност заради топлинен стрес. Д-р Катрин Флейшер от Техническия университет в Мюнхен, предупреждава, че на места недостигът на фосфор в почвата също пречи на растежа на дърветата.

"Това би означавало, че тропическите гори вече са достигнали своята граница и няма да могат да поемат повече емисии на въглероден двуокис. Ако този сценарий се окаже истина, климатът на Земята ще се загрява значително по-бързо", коментира Флейшер.

Как почвата се вписва в това?

Понякога почвата се пренебрегва като част от климатичната система, но тя е вторият по големина склад на въглерод след океаните. Растенията абсорбират CO2 от атмосферата и го отлагат в почвата. Когато почвата се разгражда, въглеродът се отделя обратно в атмосферата като CO2, докато по-нататъшният растеж на растенията е компрометиран.

Очаква се изменението на климата да ускори този процес. По-високите температури могат да помогнат за разграждането на органичната материя в почвата, увеличавайки парниковите емисии.

"Наистина е ясно, че земята се разгражда чрез свръх експлоатация - и това влошава климатичните промени. Земята е част от проблема, но ако се съобразим с начина, по който я използваме, тя може да бъде част от климатичното решение", коментира проф. Пийт Смит.

Могат ли проблемите да бъдат решени?

Промяната на начина, по който хората използват земната повърхност, е обезсърчително предизвикателство.

Учените казват, че хората трябва да защитят естествената гора, особено в тропиците. Да ядат по-малко червено месо и повече зеленчуци. Да опазват и възстановяват

торфените зони. Да насърчат "агролесовъдството", където хранителните култури могат да се отглеждат едновременно с дърветата.

Една практика, рекламирана като решение за изменението на климата - биоенергията, се третира с повишено внимание от експерти на звеното на ООН IPCC. Биоенергията включва изгаряне на растителност като заместител на изкопаемите горива. За някои страни това изглежда привлекателен вариант, тъй като въглеродните емисии от процеса могат да бъдат улавяни. Международната агенция по енергетика (IEA) прогнозира, че през следващите пет години биоенергията ще изпревари слънчевата, вятърната и водната енергия.

Но авторите на доклада на IPCC казват, че използването на биоенергия ще обедни твърде много почвите и не е устойчиво.

mediapool.bg