Кламер БГ - Новини: На магистралата към климатичния ад сме, предупреди шефът на ООН

На магистралата към климатичния ад сме, предупреди шефът на ООН

Greenpool

|
Пон, 07 Ноем 2022г. 14:52ч.
На магистралата към климатичния ад сме, предупреди шефът на ООН

На магистралата към климатичния ад сме, предупреди шефът на ООН

"Часовникът тиктака. В битка сме за животите си и я губим. Въглеродните емисии продължават да нарастват, както и световните температури и нашата планета бързо се доближава до точка, от която климатичният хаос ще стане необратим. Намираме се на магистралата към климатичния ад", заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в словото си в първия ден на работата на Срещата на върха на ООН, посветена на климатичните промени COP27. В понеделник тя бе открита в Египет и в нея участват 120 световни лидери, сред които и българският президент Румен Радев, който обаче ще говори пред форума във вторник.

Гутериш добави, че войната в Украйна и други конфликти по света ще имат "драматично влияние" върху целия свят, но "не можем да приемем нашето внимание да не е фокусирано върху климатичните промени".

"COP27 е възможност както за развитите, така и за развиващите се държави да решат дали правят история, или да са жертви на историята", заяви от подиума президентът на Сенегал и президент на Африканския съюз Маки Сал.

Той отбеляза, че Африка ускорено работи за нисковъглеродно развитие, макар континентът да допринася само с 4% към въглеродните газове. Сал коментира още, че тези, които замърсяват най-много, трябва да плащат за това, правейки препратки към договорката от предишния ден по време на срещата вече да се вземе решение за плащане на климатични компенсации от богатите държави на потърпевшите от тяхната дейност.

"Няма време за губене, нито място за колебание", каза египетският президент и домакин на срещата Абдел Фатах Ал-Сиси. По думите му сега е "уникален исторически момент", в който старите по света могат да поемат своята отговорност и да постигнат своите цели. В края на речта си той призова за мир в Украйна.

Шведската екоактивистка Грета Тунберг няма да участва в срещата, защото според нея тя е форма на "грийнуошинг". Пред Радио 5 преди дни тя заяви, че този вид конференции са проектирани по начин, който позволява и дори насърчава страните, нациите и световните лидери да използват пролуки в тези схеми да извличат ползи за себе си.

По думите й страните си измиват ръцете като вземат решения за малки, символични и много дистанцирани ангажименти, в чието изпълнение много често се провалят.

"Историята ще ни осъди като най-жалкото, късогледо и глупаво поколение, живяло някога, ако продължим да игнорираме доказателствата за тези катастрофални, причинени от хората, климатични промени", заяви климатичният учен проф. Хана Клок пред Радио 4.

"Тази година станахме свидетели на все по-опустошителните последици от изменението на климата - човешки трагедии и икономически сътресения с тайфуните в Бангладеш, безпрецедентни наводнения в Пакистан, горещи вълни в Европа, горски пожари в Северна Америка, пресъхнали реки в Китай и суши в Африка. Ако не предприемем действия, ситуацията ще продължи да се влошава", предупреждава управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в публикация в блога си.

Според нея обаче реториката за нулево нетно потребление не съответства на действителността и светът спешно се нуждае от прилагане на политиките на практика.

"Идеалният набор от политики би включвал ценообразуване на въглеродните емисии, включително намаляване на субсидиите за изкопаеми горива, както и алтернативни мерки, които могат да постигнат равностойни резултати, като например данъчни облекчения и регулации. Международно споразумение за минимална цена на въглеродните емисии също би било един от начините за стимулиране на действията", смята шефката на МВФ.

Според Георгиева е изключително важно да се направи повече за финансирането на борбата с изменението на климата. Напредналите икономики трябва да изпълнят или да надхвърлят обещанието за 100 милиарда долара за финансиране на борбата с изменението на климата за развиващите се страни, като същевременно се използват иновативни подходи и да се прилагат нови политики, които да стимулират частните инвеститори да правят повече, подчертава ръководителката на световната организация.

mediapool.bg